2022. október 05. - Aurél
EUR : 422.51
USD : 430.65
Időjárás ikon17°

A szankciók működnek: lehúzza a redőnyt Szlovákia egyetlen alumíniumgyára

A növekvő energiaárak, és az állam nem megfelelő mértékű kompenzációja miatt végleg leállítja a gyártását a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco alumíniumgyár. A lépés a cég 300 alkalmazottját érinti.

A Slovalco a döntést azzal indokolta, hogy a magas energiaárak miatt gazdaságilag lehetetlenné és fenntarthatatlanná válik a termelés. A problémát tovább tetézi az állam részéről nyújtott megfelelő kompenzáció hiánya, a kibocsátási engedély magas ára, valamint az alumínium olcsósága.

Az üzem vezérigazgatója, Milan Veselý már július 17-én bejelentette, hogy amennyiben záros határidőn belül nem csökkennek az energiaárak, esélyük sincs a létszámleépítés elkerülésére. Ekkor Veselý úgy nyilatkozott, hogy a termelés leállítása után az alumíniumhulladék újrahasznosítására térnek át, és a gyártás esetleges újraindításához szükséges kulcsfontosságú alkalmazottak megtartását tervezik.

„A Slovalco alumíniumgyár nemcsak a szlovák, de az európai piacot is ellátta.

A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország”

– mondta Veselý.

„Az egész problémát az váltotta ki, hogy a pénzügyminiszter zárolta a környezetvédelmi alapból származó forrásokat. Az alapba a nehézipari vállalatok is fizetnek hozzájárulásokat, és az Európai Bizottság határozata alapján ezeket az ipar szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatos intézkedések végrehajtására lehet felhasználni” – nyilatkozta nyáron Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

„Nekünk már végünk, mivel a miniszter által említett bevételek felhasználásáról szóló törvénymódosítást már tavaly el kellett volna fogadni” – reagált rá ekkor Veselý.

A Slovalco az egyik legnagyobb munkaadó cégnek számított Besztercebánya megyében. Az alumíniumgyártás Garamszentkereszten több mint 70 éves múltra tekint vissza.

(Ujszo.com)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató