2022. december 07. - Ambrus
EUR : 409.36
USD : 387.65
Időjárás ikon

Belgiumban az ukrajnai menekültek töredéke akar dolgozni

A háború miatt menekülni kényszerült, Belgiumban menedéket talált ukrajnai állampolgárok töredéke élt ez idáig az Európai Unió által biztosított munkavállalás lehetőségével – közölte az illetékes belga munkaügyi hivatal, amelynek adatait a La Libre Belgique című napilap ismertette kedden.A francia nyelvű belga lapban közölt információk szerint az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta mintegy 50 ezer ukrajnai menekültet regisztráltak Belgiumban. Közülük mintegy 30 ezret Flandriában, Belgium északi tartományában, 13 ezret Vallóniában, az ország déli részében, közel hétezret pedig a brüsszeli régióban vettek nyilvántartásba.

Flandriában 3356, Vallóniában 1255, Brüsszelben 1323 ukrajnai menekült jelentkezett az illetékes munkaügyi hivatalnál, hogy munkalehetőséget keressen maga számára. A flamand nyelvű északi régióban ez idáig 543-an, az álláskeresőként regisztrált ukrajnai menekültek 16 százaléka talált munkát. A francia nyelvű déli régióban a nyilvántartásba vettek 13,5 százalékát, 170 ukrajnai menekültet alkalmazták.

A napilap idézte a brüsszeli munkaügyi hivatal illetékesét, Jan Gatz szóvivőt, aki szerint az ukrajnai menekültek érkezésüket követően előbb szállást keresnek, valamint iskolai elhelyezést gyermekeik számára, és csak ezután néznek munka után. A legtöbben pedig nem a belga fővárosban, hanem vidéken élő ismerősöknél vagy rokonoknál kívánnak lakni.

Az ukrán munkakeresők ráadásul nem minden esetben munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek és találnak állást – jegyezte meg a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató