2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Dániában eltörölhetik a nemváltoztatás alsó korhatárát, így akár gyerekek is kérvényezhetik majd

Hatékony az LMBTQ-lobbi tevékenysége Dániában, ahol a kormány az említett szervezet javaslatát figyelembe véve arról szavaz majd, hogy eltöröljék-e az alsó korhatárt a jogi nemváltoztatással kapcsolatban. A normalitásnak teljesen ellentmondó agyrém jogszabályi változásnak köszönhetően már gyermekként is lehetővé tennék a jogi nemváltoztatást – írja a TheLocal.dk.

Miközben a világ számos országában leginkább az energiaválság, az infláció, a háború és az élelmiszerhiány foglalkoztatja az embereket, a dán kormány figyelme még mindig kellően érzékeny “a sérülékeny csoportok jogaira”, és arról szavaznak majd, hogy eltöröljék-e az alsó korhatárt a jogi nemváltoztató műtéteknél. A most érvényes szabályozás szerint ugyanis csak a 18. életévük betöltése után kérhetik az állampolgárok a nemi jelzés törvényes megváltoztatását a kormányzati dokumentumokon. Az új terv hatályon kívül helyezné ezt a limitet, de a 15 éves vagy annál fiatalabb gyermek esetében szükség lenne a szülők vagy gondviselők beleegyezésére is.

A dán állampolgárok vagy az ott élők nemének jogi megváltoztatása azt jelenti, hogy a személy megváltoztatja a nemét a nemzeti személyi nyilvántartási rendszerben, a Centrale Personregisterben (CPR). A Dán Egészségügyi Hatóság szerint egyes transz emberek szívesebben változtatják meg nyilvántartási számukat, hogy az jobban tükrözze nemi identitásukat; a páros utolsó számjegyű CPR-szám azt jelzi, hogy a tulajdonosa nő, míg a páratlan utolsó számjegy a férfiakat jelöli. A regisztrációs szám megváltoztatásához nincs szükség arra, hogy valaki orvosi kezelést kérjen vagy igénybe vegyen – írja a TheLocal.dk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató