2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Fico elég aláírást gyűjtött, hogy népszavazást kezdjenek a szlovák kormány menesztéséről

Robert Ficónak elege lett a kormánya bénázásából (és az ellene folyamatosan belengetett eljárásokból), így petíciót indított az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztéséről, valamint az alkotmány egy részének módosításáról. Az aláírásgyűjtéshez eddig négyszázezren csatlakoztak. A szlovák jogszabályok szerint népszavazás kiírásához háromszázötvenezer támogató aláírásra van szükség, így a kezdeményezés sikeres lett.

Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, és több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az embereknek megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek és távozásra szólítsák fel

– írták korábbi állásfoglalásukban a petíció kezdeményezői. A petíciós bizottság csütörtöki közlése szerint az összegyűlt aláírásokat szerdán adják át az államfőnek, akinek ennek alapján még szeptember vége előtt döntenie kell a népszavazás kiírásáról. Az időpont azért lényeges, mivel így a referendumot egy időpontban lehetne megtartani az október 29-re kiírt – az idén először azonos napra kiírt – helyhatósági és megyei választásokkal. Ez a forgatókönyv jelentősen növelné annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vegyen részt, így érvényes legyen.

 A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egy népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz. Szlovákia történetében eddig nyolc alkalommal volt népszavazás, de ezek közül – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

Az aktuális népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióhoz mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazást azonban nem tartották meg, mivel Zuzana Čaputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató