2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

„Nem jöhettek be, mert cigányok vagytok” – mondta a vendégeknek az egyik siófoki szórakozóhely biztonsági őre

Roma származása miatt nem engedtek be több siófoki szórakozóhelyre egy ápolónőt.

„Másodmagammal mentünk ki a (siófoki) plázsra, azért hogy lazítsunk, és hogy megigyunk néhány alkoholmentes koktélt. Aki ismer, tudja rólam, józan életet élek” – mondta el a Magyar Narancsnak Sztojka Edina, aki hosszú ideje dolgozik a a Békés Megyei Központi Kórház gyulai részlegének hospice osztályán. Aranypánt-díjjal a hétköznapi roma hősöket ismerik el – tették hozzá a cikkben.

Beszámolója szerint az első helyre, ahová szerettek volna bemenni, azzal utasították el őket, hogy már minden hely foglalt, miközben nyilvánvaló volt ennek ellenkezője. Amikor rákérdeztek, hogy az az asztal is foglalt-e, amely mellett már nem ült senki, de tele volt üres poharakkal és üvegekkel, akkor ezt már meg sem hallották a vendéglátósok. Ezért átmentek egy másik helyre, ahol a biztonsági őr közölte velük:

„Őszinte leszek, nem jöhettek be, mert cigányok vagytok. Sajnálom.”

Egy korábbi verekedés miatt utasították vissza őket

A rövid beszélgetésből kiderült, hogy korábban romák verekedtek össze a helyen, és hogy nem érdemes a plázson található többi helyen sem igazán próbálkozniuk, mert a visszautasítás különböző formáival találkozhatnak. 

„Ha ebből ott és akkor ügyet akartam volna csinálni, megtehettem volna. Ám akkora volt a mélyütés, hogy ezt nem tettem, de egyet aludtam a történtekre, és úgy gondolom, meg kell szólalni az ügyben, hogy ez a többi romával ne történhessen meg. Itt roppant primitív általánosításról, és ki kell mondjam, rasszizmusról van szó” – fogalmazott a lapnak Sztojka Edina. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató