2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Vásárhelyi Mariska: A Fidesz békemenetet szervez, mi meg tüntikézünk

„A Fidesz felháborodik, mi meg hisztikézünk. Könyörgöm ne!” – fogalmazott a baloldali szociológus.

Vásárhelyi Mária közösségi-oldalán fejtette ki, hogy „az elmúlt 20 évben folytatott közéleti tevékenységem leghangsúlyosabb területe a közbeszéd romlása és a NER nyelvének általánossá válása elleni küzdelem volt. Már 1998-tól próbáltam felhívni a figyelmet, hogy milyen elképesztő romboló hatása van annak, ha átvesszük a fideszes stílust és szóhasználatot”.

„Ahogyan Viktor Klemperer rámutat a Harmadik Birodalom nyelve c. fantasztikus könyvében, a lelkeket a nyelven keresztül lehet megszállni és megfertőzni. A szavak pedig, mint tudjuk, tettekké válnak. Nem mondanám, hogy sikeres volt ez a küzdelmem, a köznyelv egészen kétségbeejtő színvonalra süllyedt, a politikailag korrekt beszéd fogalma szitokszóvá vált, a »fidesz-beszél« pedig már az egész társadalmat megfertőzte.

Az, hogy a korrektség, mint fogalom gúny és megvetés tárgya lehet, önmagában jelzi a közállapotokat.

(és most itt nem a túlfesztített nyafogásra gondolok)” – fogalmazott a baloldali szociológus. 

Majd hozzátette: „És a legnagyobb baj az, hogy tapasztalataim szerint az ellenzéki oldal már észre sem veszi, hogy hogyan simul bele ennek a fidesz uralta nyelvnek a használatába. A legutóbbi példa erre a rezsicsökkentés csökkentése, de amitől kiver a veríték azaz, hogy két olyan undorító szó, mint a »tüntikézés« és a »hisztikézés« is teljesen átment a köznyelvbe. A fidesz békemenetet szervez, mi meg tüntikézünk.

A fidesz felháborodik, mi meg hisztikézünk. Könyörgöm ne!

Oda kéne figyelnünk, hogy legalább az anyanyelvünk ne váljon a fidesz martalékává, ha már az országunk azzá vált.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató