2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kamu Geri augusztus 20-a alkalmából: A kormány ösztönlénynek nézi a magyarokat

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából az alkalmatlan főpolgármester feltöltött egy beszédet a Facebook-oldalára, amelyben Fideszett egyet...

Karácsony szerint „Szent István az univerzális erkölcsi mércéhez mérte magát, ehhez mérte az országát”, és csak úgy lehet ma érvényes válaszokat találni fontos témákban, „ha visszavívjuk magunknak a teret, amiben a politikáról, mint gyakorlati erkölcsi kérdésekről vagyunk képesek beszélgetni”, és ha a pillanat uralása helyett újra az igazság keresése lesz a politika célja.

A főpolgármester úgy véli, a jelenlegi sötétséget mutatja, hogy az országot vezető rezsim milyen értelmezését adja a szomszédunkban dúló háborúnak és a válságnak. Ebben Karácsony szerint „nyoma sincs semmiféle erkölcsi megfontolásnak, a jó és a rossz megkülönböztetésének, emberségnek, szolidaritásnak”

A kormány politikája „olyan ösztönlénynek nézi a magyarokat, akikről azt feltételezi, hogy nem érdekli őket semmi más, csak az, hogy kit hibáztassanak a nehézségekért, amikkel szembetalálják magukat”

– mondta.

Kamu Geri szerint a kormány célja a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése helyett a „mi” és „ők” állandó szembeállítása, „ezért kell egyaránt gyűlölni nemcsak jogállamisági követelményeket érvényesíteni próbáló európai intézményeket, de a szexuális kisebbségeket, az etnikailag tőlünk különbözőket, sőt, azokat is, akik mondjuk a városban biciklivel járnak, vagy nem szeretnék kivágni az erdőket”.

Karácsony a 2022-es választást megelőző és utáni időszakot a 2006-os gyurcsányi ténykedéshez hasonlítja: „ha igaz volt akkor, igaz ma is, a demokráciát ássa alá az, aki a válsághelyzetet pontosan ismerve rezsicsökkentéssel kampányol, majd eltörli azt, aki választási osztogatásba kezd, majd súlyos megszorításokat vezet be” – mondja.

A jogállam eddig valamiféle elvont fogalomként jelentek meg idehaza, mostanra viszont húsba vágó kérdéssé vált a főpolgármester szerint, mert az európai jogállamisági követelmények nem tartása miatt nem kapja meg az ország a helyreállítási alap uniós forrásait. Ha pedig továbbra sem jön meg ez a pénz, még súlyosabb megszorításokra lesz szükség. Karácsony azt mondja, olyan kérdésekre kell most felelni morális alapon, mint „jogállam, vagy megszorítások”, „a hatalom korlátozása, a haveri korrupció visszaszorítása, vagy az ország további leszakadása, a szegények további elszegényedése”.

Szerinte néhány pontban biztosan kijelöli a teendőket a következő hónapokban, ő maga ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, „egyszerre szolgáljuk azokat, akik féltik magukat és családjukat a hónap végétől, és azokat, akik féltik magukat, családjukat, az országukat, a városukat és a bolygójukat a világ végétől”. A cselekvési irányok az alábbiak:

„A cserbenhagyással, a félrevezetéssel és a manipulációval szemben mi a szolidaritást, a segítséget és a támogatást választjuk.
Az energia-kiszolgáltatottsággal szemben Budapest az energiafüggetlenséget választja, el kell érnünk, hogy a budapesti közszolgáltatások energiaigénye ne legyen kiszolgáltatva se a magyar, se az orosz kormány folyton változó politikájának.
Az energiaválságra, a klímaválságra, és a megélhetési válságra is a legokosabb nagyvárosi megoldás a közösségi közlekedés fejlesztése.
A rövidlátó, jövőt felélő politika helyett jövőféltő politika, egyszerűbben mondva: amikor a kormány tarvágásra készül, Budapest fákat ültet.”

Karácsony szerint régen a városok fallal vették magukat körül, de ma úgy védik meg Budapest elveit és értékeit, hogy lebontják a falakat és inkább hidakat építenek „ember és ember között méltóságból, méltányosságból, emberségből és szolidaritásból”.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató