2022. október 07. - Amália
EUR : 423.53
USD : 428.28
Időjárás ikon21°12°

Elmaradt tűzijáték: Erősen félretájékoztatta az OMSZ az Operatív Törzset

Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték.

Az OMSZ már augusztus 19-én baljós előrejelzést tett közzé, amelyben közölte: veszélyben vannak az augusztus 20-i programok.

Az Operatív Törzs téves információk birtokában dönthetett


Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs augusztus 20-án 12 órakor ülést is tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése (ennek kapcsolódó részletei lentebb), valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött.

Azonban

az Operatív Törzs augusztus 20-án téves előrejelzések mentén hozta meg döntését a tűzijáték elhalasztásáról.


Az Operatív Törzs ugyanis augusztus 20-án az alábbi tájékoztatást kapta az Országos Meteorológiai Szolgálattól:

„2022.08.20-a időjárása a nap hátralévő részében a következőképpen alakul:

Déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad.

Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap 4000FT-en van (kb. 1300 m), alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós  csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával.

A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25-30km/h között valószínű.”

Az Operatív Törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Eső azonban mégsem volt.

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató