2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nógrádi György: Zelenszkij egy szerencsétlen színész és alkalmatlan államfőnek

Európa nagyon óvatos az ukrán elnökkel, mivel háborús hősnek tekintik – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ha az amerikaiak vagy a Nyugat nem támogatja Volodimir Zelenszkijt, az ukrán elnök egy nap múlva elbukik.



Nógrádi György szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök kulcsszerepet játszik majd a fegyverszünet vagy a béke megkötésében, mivel Törökország és Oroszország kölcsönösen egymásra van utalva. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy rengeteg török vendégmunkás dolgozik Oroszországban, valamint a törökök legfontosabb zöldség- és gyümölcsexportőre is Oroszország. Az orosz turisták pedig előszeretettel nyaralnak Törökországban.

Arról is beszélt, hogy a török elnök nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt Ukrajnában. A szakértő szerint ez a háromoldalú csúcstalálkozó negyven percen keresztül tartott, és ezalatt „mindenről és semmiről” sem tárgyaltak.

Meg tudtak állapodni bármiben? Nem. Abban igen, hogy több gabonát kell exportálni. Abba most ne menjünk bele, hogy ez kinek az érdeke, mert ez ma ukrán, amerikai, török és orosz érdek is

– fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang szombati műsorában.

Majd hozzátette, hogy ezenkívül semmi másban nem tudtak megállapodni a tárgyaló felek. Elmondása szerint az atomerőmű kérdésében úgy döntöttek, egy bizottság vizsgálja majd meg, hogy ki lőtt, ugyanakkor úgy véli, előre látható, hogy mit jelent ez a vizsgálóbizottság.

Azt, hogy nem lehet megmondani, hogy ki lőtt, de az atomerőmű biztonsága fontos, ezért arra kérik az oroszokat, hogy ne kapcsolják le az ukrán hálózatról. Ezek előre látható dolgok

– magyarázta a szakértő.

Nógrádi György emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij a csúcstalálkozó után azt mondta, csak akkor hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha az utolsó orosz katona is elhagyta az ukrán területeket, beleértve a Krímet is.

Ez utópia. Ez marhaság. Egy győztes hadsereg nem fog felállni azért, mert egy pólóba öltözött, szerencsétlen ukrán államfő ezt követeli tőlük. Tehát jelenleg a fegyverszünettől és a békétől távol vagyunk

– tette hozzá. Ezért szerinte tényként kijelenthető, hogy a török elnök pragmatikus politikát folytat, hiszen ügyesen közvetít ebben a játszmában.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa nem támogatja Ukrajnát, akkor Zelenszkij abban a pillanatban, egy nap múlva megbukik. Ha Ukrajna nem kapja meg a több milliárd eurós támogatásokat, akkor ez a folyamat véget ér. 

Elmondása szerint Európa rendkívül óvatosan közelíti meg az Ukrajnának való segítségnyújtást, mivel az ukrán elnök mögött ott állnak az amerikaiak. Emellett szerinte a Nyugat úgy értékeli, hogy Zelenszkij egy háborús hős, ezért nem mernek szembemenni vele. A szakértő azonban úgy véli,

az ukrán elnök egy szerencsétlen színész, aki alkalmatlan az államfői feladatok ellátására. 

Nógrádi György szerint az uniós politika – miszerint Európa hitelt vesz fel, hogy azt Ukrajnának adja – „egyszerűen buta”, és a szankciós politika alig vagy egyáltalán nem árt az oroszoknak, míg Európát gyakorlatilag térdre kényszeríti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató