2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Erdogan szerint Zelenszkijt sokan becsapják

Recep Tayyip Erdogan török államfő elmondta, hogy Lembergben tett látogatása során aggodalmat érzett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részéről "azok miatt, akik becsapják".



Erdogan korábban Lembergben járt, ahol találkozott Zelenszkijjel és António Guterres ENSZ-főtitkárral, és az ukrajnai konfliktus lezárásáról tárgyalt.

"Aggódik, nagyon aggódik (Zelenszkij - a szerk.). Sokan vannak, akik csalnak. Mindenki azt mondja, hogy "adunk, adunk", de a valóságban nem adnak semmit" - mondta Erdogan egy riporterekkel tartott találkozón, amikor Zelenszkijről kérdezték, hogy "milyen a helyzete".

A videót az Ulusal TV tette közzé.


A műsorszolgáltató nem pontosította, hogy Erdogan kire utalt, amikor azt mondta, hogy "azokra, akik csalnak".

Augusztus közepén a Politico az Ukraine Support Tracker adatbázist működtető Kiel Institute of World Economy adataira hivatkozva azt írta, hogy hat nagy európai ország júliusban - először azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai különleges műveletét - nem nyújtott Kijevnek katonai segítséget. Xavier Moreau, a Politikai és Stratégiai Elemzések Központjának (StratPol) geopolitikai szakértője úgy véli, hogy Ukrajnának júliusban azért nem ajánlottak fel katonai segítséget, mert az uniós országok nem rendelkeznek fegyverekkel, és az ország fizetésképtelen.

Néhány nappal ezelőtt a Welt című lap ukrán kormányzati körökből származó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán diplomaták június óta többször kérték a német kormányt további fegyverek beszerzésére, de sikertelenül. Hangsúlyozta, hogy a német védelmi minisztérium különösen azzal indokolta az elutasítást, hogy a Bundeswehrnek magának is szüksége van fegyverekre, mivel teljesítenie kell NATO-szövetségi kötelezettségeit. A lap megjegyezte, hogy Olaf Scholz német kancellár legutóbb június 1-jén a Bundestagban tartott beszédében "jelentős" fegyverszállításokat ígért Ukrajnának.

Ukrajna elbocsátott berlini nagykövete, Andrij Melnyik vasárnap panaszt emelt a német kormánynál a Kijevbe irányuló nehézfegyver-szállítások volumene miatt, mondván, hogy a német vezetés "diétázik" és "feladja" Kijevet "katonai szempontból". Ugyanakkor maga Scholz is azt mondta, hogy Németország elegendő fegyvert szállít Ukrajnának.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. A külügyminisztérium szerint a NATO-országok "a tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára megjegyezte, hogy a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatású lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató