2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

IDEA: A kormánypárti szavazók 3 százaléka tartja felelősnek Oroszországot az ukrajnai háborúért

A magyar választók orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményeit vizsgálta az ellenzéki IDEA Intézet,

Mint az a felmérésből kiderült, a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak összesen 3 százaléka érzi felelősnek Oroszországot a háborúért, és mindössze 2 százalékuk gondolja úgy, hogy elsősorban Oroszország felelős azért, hogy fél év után sem született béke a felek között.

A Mi Hazánk szavazóinak eközben valamivel több, 14 százaléka érzi felelősnek az oroszokat a háborúért, és ugyanilyen arányban tartják felelősnek őket abban, hogy még nem született béke.

A Fidesz és a Mi Hazánk választói elsősorban az Egyesült Államokat gondolják felelősnek a háborúért,

hozzátéve, hogy négyszer annyi Fidesz-szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

A legtöbben (64 százalék) az ellenzéki összefogás szimpatizánsai közül teszik felelőssé az oroszokat a háborúért, és azért, hogy még mindig nem sikerült békét kötni (61 százalék).

Abban azonban egyetértés mutatkozik a különböző pártok hívei közt, hogy az EU rosszabb helyzetbe került az orosz-ukrán háború következtében. A legnagyobb arányban a Mi Hazánk szavazói (70 százalék) látják úgy, hogy romlott az unió pozíciója.

De a háborúval kapcsolatos félelmek kapcsán is konszenzus van a különböző pártpreferenciákkal rendelkező választók között. Legtöbben a növekvő megélhetési költségeket és az elszabaduló energiaárakat érzik a leginkább aggályosnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató