2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kormányinfó: A rekordokat döntő gázárak mellett is marad a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig

Mint arról korábban beszámoltunk, a keddi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.



A Kormányinfó elején Gulyás Gergely aláhúzta, a hazai gázfogyasztás biztosított. A miniszter emlékeztetett: az EU-s szankciók miatt azonban a kormány a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztásig tudja biztosítani. A miniszter aláhúzta,

noha a gázár újabb és újabb rekordokat dönt, az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár a hazai fogyasztóknak.

Gulyás Gergely elmondta, még a legrosszabb fűtőértékű gáz esetében is marad az 1729 köbméter éves fogyasztásig tartó rezsicsökkentés. Ez a rendelet még ma megjelenik.

 

Az EU-s tárgyalások helyzetéről

A miniszter a Kormányinfón az EU-val kapcsolatos tárgyalásokra is kitért. Gulyás Gergely elmondta, igen intenzív tárgyalásokon vagyunk túl. A miniszter hozzátette,

olyan választ tudtunk küldeni a Bizottságnak, amelyben a Bizottság minden kérdésére közös választ tudtunk találni.

A tárcavezető elmondta, hogy a helyreállítási pénzekről és az operatív programokról szóló tárgyalások összefüggenek a kondicionalitási eljárás eredményével.

 

Gulyás: Nem a tűzijáték menesztették az OMSZ két vezetőjét

Az utolsó csepp volt a pohárban az augusztus 20-i hiba, de enélkül is menesztették volna az OMSZ vezetőit - közölte Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az OMSZ esetében a technológiai miniszternek nincs indoklásra kötelezettsége. A Miniszterelnökség vezetője ugyanakkor közölte, hogy a tűzijátékot érintő előrejelzés téves volta ellenére is megtörtént volna a felmentés.

Ez az utolsó utáni csepp volt a pohárban

– tette hozzá.

 

Gulyás szerint elfogadhatatlan, hogy az ellenzék azért lobbizik, hogy Magyarország ne kapjon EU-s pénzt

Számtalan további törvény módosítására tettünk ígéretet október végéig – mondta Gulyás Gergely az Európai Bizottságnak küldött levélről. A miniszter emellett sajnálatosnak tartja, hogy az ellenzéki politikusok azért lobbiznak Brüsszelben, hogy a Bizottság ne nyissa meg az uniós forrásokat Magyarország előtt.

Gulyás elmondta, vállalták a pedagógusbéremelést is, aki a forrásmegnyitás ellen lobbizik, ez ellen lobbizik. A miniszter szerint ez elfogadhatatlan.

Orbán Viktor még szabadságon van
 
Azért nem Orbán Viktor vezette a keddi kormányülést, mert Orbán szabadságon van még mindig, mondta Gulyás.
 
 

Nagy Márton ment Moszkvába a honvédség repülőjén
 
A vasárnap este Moszkvába repülő honvédségi Falcon Nagy Márton gazdaságfejlesztést minisztert szállította, energiabeszerzésről tárgyalt Moszkvában. A tárgyalások még zajlanak, a kormány reméli, hogy siker koronázza majd az erőfeszítéseket.

Gulyás a Vodafone-vételről: A kormány már 2010-től azt akarja, hogy a távközlés legalább fele részben magyar tulajdonban legyen
 
A Vodafone-vásárlásról Gulyás azt mondta, a kormány már 2010-ben az volt a kimondott célkitűzése, hogy a távközlés területe is legalább fele részben magyar tulajdon legyen.

Gulyás szerint itt az állam amúgy is kisebbségi vevő, 49 százalékban, az ilyen eljárásoknál pedig hosszú értékelési folyamat van, így több hónapos eljárás jön még. Ebben az időszakban kell a finanszírozást előteremteni, mondta arról, hogy a Vodafone 715 milliárdba kerül.

Gulyás: Nincs olyan ok, ami az oktatás folyamatosságát veszélyeztetné
 
A tanárhiányról Gulyás azt mondta, a kormány hozott egy intézkedést, amivel engedélyezik a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben a nyugdíjat is megkapják. A miniszter szerint korábban is voltak olyan tantárgyak, ahol tanárhiány volt, de nincs olyan ok, ami az oktatás folyamatosságát veszélyeztetné.

 

76 téli napra elég gáz van a tárolókban
 
Jól állnak a magyar gáztárolók – jelentette Gulyás. 3,8 milliárd köbmétert tárolunk jelenleg, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan, de ha csak a lakossági felhasználást nézzük, akkor több mint fél évre is elég lenne.

 

Gulyás szerint rendben van Magyarország élelmiszerellátása
 
Biztosított-e Magyarország élelmiszerellátása? – kérdezték Gulyás.

Rövid válasza: Igen.

Hosszú válasza: Egy évben 23 millió ember ellátásáról tudna az ország gondoskodni, akkora aszály nem volt, hogy 9 és félmillió ember ellátásról ne tudnának gondoskodni most - mondta Gulyás.

 

A kormány egyelőre nem tervezi járványügyi intézkedések bevezetését a reptereken

A kormány egyelőre nem tárgyal arról, hogy a repülőtereken újra Covid elleni lépéseket vezessenek be, amennyiben erre szükség lesz, arról szólni fog a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Gulyás szerint a koronavírus új verziói lényegesen enyhébb lefolyásúak.

 

Gulyás: Nem hivatalos tárgyalás volt Orbán és a horvát elnök között, csak vacsora, politikai eszmecserével
 
Gulyás nem mondta el, hol nyaral Orbán Viktor, de a miniszterelnök jövő héten már fog dolgozni szerinte, mondta a Telex kérdésére. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel, vacsora volt ez csak Gulyás szerint, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”, de „hogy barátok-e, arról őket kell megkérdezni”.

Gulyás szerint bár Orbán kihagyta az augusztus 20-i ünnepet, de amúgy is mindig a köztársasági elnök mond ezen beszédet, nem a miniszterelnök.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató