2022. október 07. - Amália
EUR : 423.53
USD : 428.28
Időjárás ikon21°12°

Szijjártó: Magyarország még csak tárgyalni sem hajlandó az energiaszankciókról

„Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel” – fogalmazott.

Néhány hónapja újra Urmas Reinsalu kollégám lett Észtország külügyminisztere. Örültem az (újra)kinevezésének, mert jó személyes kapcsolatunk volt, jól tudtunk együttműködni. Örömmel fogadtam azt a kezdeményezését is, hogy ma beszéljünk telefonon és tekintsük át az aktuális biztonsági helyzetet – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hosszas megbeszélés volt és a legfontosabb kérdésben egyet is értettünk:

az Ukrajnában zajló háborúnak minél előbb véget kell érnie!

 

Elmondtam neki, hogy nekünk – szomszédos országként - különösen fontos érdekünk, hogy mielőbb béke legyen.Abban viszont eltért az értékelésünk, hogy a szankciók ehhez hozzájárulnak-e?! – írta a miniszter.    

 

Észtország kormánya újabb szankciós csomagot fog kezdeményezni, úgyhogy ezzel kapcsolatosan gyorsan leszögeztem: energiaszankciókról mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandók – olvasható a bejegyzésben. „Magyarország kőolaj- és földgázellátását jelenleg fizikailag lehetetlen az orosz energiaforrások nélkül biztosítani, márpedig mi nem fogunk hozzájárulni ahhoz, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg” – fogalmazott Szijjártó Péter.    

Az energiaszankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért azok szigorítása teljesen ellentétes lenne a józan ésszel.

Beszéltünk arról a javaslatról is, mely szigorítaná az orosz állampolgárok számára az európai vízumok kiadásának gyakorlatát. Itt mi a német kancellár álláspontjával szimpatizálunk és nem tervezünk semmilyen szigorítást vagy korlátozást bevezetni – olvasható a bejegyzésben.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató