2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jeszenszky: Furcsa, de Putyinnak hála, az Európai Unió magára talál

A volt külügyminiszter szerint az Ukrajna elleni orosz támadás valóban egy új korszakot jelenthet a történelemben, „de ezt még korai eldönteni”.

Jeszenszky Géza történész, egykori külügyminiszter és nagykövet volt a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Sebes György vendége.

Többek között arról beszélgettek, hogy „végérvényesen véget ért-e az a békés világ, amiben hetven évig élhettünk”.

Jeszenszky Géza erre azt válaszolta,

„semmiképpen sem idealizálnám az elmúlt hetven évet, a hidegháború időszakát.

Nemcsak azért, mert akkor mi a Szovjetunó csatlósaként egy kommunista diktatúrában éltünk, de azért sem, mert a világ a hidegháború idején rettegett egy atomháborútól” – fogalmazott a történész. Majd azzal folytatta, hogy „az ötvenes években ez átjárta az emberi agyakat, Hirosima még közel volt, Sztálinnál sem lehetett tudni, hogy mikor mire képes”.

„Ez a világ bő harminc éve szerencsére elmúlt. Voltak remények, hogy egy igazi, hosszú békekorszak következik be, és a demokrácia Vancouver-től Vlagyivosztokig elterjed. Az idei február 24-e, az Ukrajna elleni orosz támadás valóban egy új korszakot jelenthet a történelemben, de ezt még korai eldönteni. Az mindenesetre tény, hogy egy feszültebb, veszélyesebb időszak elé nézünk” – tette hozzá Jeszenszky.

„Az orosz nacionalizmus tehát nem halt meg Sztálinnal vagy Nagy Péterrel”

A volt tárcavezető emlékeztetett arra is a beszélgetés során, hogy az orosz elnök már a 2007-es müncheni biztonságpolitikai konferencián élesen kirohant a Nyugat ellen. Nyíltan hangoztatta, hogy „a Szovjetunió felbomlása világtörténelmi katasztrófa. Az orosz nacionalizmus tehát nem halt meg Sztálinnal vagy Nagy Péterrel” – hangsúlyozta.

„Mély megosztottság jött létre az Egyesült Államokban”

Sebes Györggyel kitértek az Egyesült Államokban zajló folyamatokra is. Elhangzott, hogy Jeszenszky Géza volt nagykövetként is „nagy rokonszenvvel és egyúttal aggodalommal figyeli mi zajlik a tengerentúlon. „Nem vonom kétségbe, hogy az amerikai népben ma is megvan az a sok jó szándék, idealizmus, amit évtizedekkel ezelőtt tapasztaltam, de eközben

olyan mély megosztottság jött létre, ami legfeljebb az amerikai polgárháború előtti éveket jellemezte.

Ez egyértelműen gyengíti az országot” – húzta alá.

„Ezzel együtt meggyőződésem, hogy az atlantizmus jelenti a világ demokráciájának jövőjét. Bármennyire is furcsa, de most Putyinnak hála, az Európai Unió magára talált” – jelentette ki Jeszenszky Géza a Klikk TV műsorában. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató