2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Szijjártó Péter bejelentést tett: villamosenergiát vásárolunk Azerbajdzsántól

A háború és az arra adott szankciós válaszok miatt kialakult európai helyzet „világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára” – indokolta a lépést a külügyminiszter.

Az egyik partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán – jelenti ki Facebook-posztjában Szijjártó, amit szerinte alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is. 

„A mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon” – közölte a miniszter.

Mint írta: Shahbazov egy „remek kezdeményezést” vázolt neki, így gyorsan megállapodásra is jutottak: Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. 

„Ma pedig abban egyeztünk meg, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni”

– jelentette be Szijjártó.

A kormánytag hozzáteszi, hogy a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, „létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez.”

„A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk és látván az érdekek egybeesését biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről” – zárja bejegyzését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató