2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

15 ezer eurós kártérítést ítéltek meg egy afgán családnak, mert "embertelenül bántak velük" Röszkén

Gyalázat!

211 napon át tartottak fogva egy négyfős afgán családot a röszkei tranzitzónában. A migránsok ügyében csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága, amely megállapította, hogy

a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartotta fogva a családot, ráadásul napokon át éheztette az apát

– áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A négy migránst ők képviselték.

Az afgán jöttmentek hosszas szerbiai várakoztatás után 2018. április 23-án engedték be a magyar hatóságok a röszkei tranzitzónába, hogy ott benyújthassák menedékkérelmüket. Az amerikai hadseregnek tolmácsként dolgozó apát a tálibok életveszélyesen fenyegették meg, ezért menekültek el Afganisztánból - írják.

A Soros-szervezet szerint a családtagok egyéb okból is "rendkívül sérülékeny menedékkérőkként" érkeztek a tranzitzónába:

az anya és a nagyobbik, hároméves gyermek az őket ért testi és lelki traumák miatt speciális egészségi, pszichoszociális ellátást igénylő állapotban voltak.

A kisebbik, akkor egyéves gyermek már a konténerbörtön gyermekek elhelyezésére alkalmatlan körülményei következtében törte el a karját.

A "súlyos bántalmazást, traumát átélt" családtagok a közel 7 hónapon keresztül tartó "fogvatartásuk" alatt többszöri kérésük ellenére sem kaptak megfelelő ellátást és elhelyezést a menekültügyi hatóságtól. Történt mindez annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága két döntésével is kötelezte a magyar államot, hogy helyezzék át őket - közölték.

Második alkalommal már azért kellett a strasbourgi bíróság sürgős intézkedését kérni, mert a családot – bár még folyt a menekültügyi eljárás – az addigiaknál is sanyarúbb körülmények közé helyezték át a tranzitzónában: a kitoloncolás előtt állók szektorába kerültek, ahol az apát hat napon át éheztették. Az éheztetés egészen addig tartott, amíg a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán a strasbourgi bíróság újabb ideiglenes intézkedéssel kötelezte a magyar államot, hogy adjon enni az apának – írták.

A strasbourgi bíróság 15 000 euró kártérítést ítélt meg a családnak, mert a súlyos betegséggel küzdő édesanya, a kisgyerekek és a családfő hét hónapig tartó tranzitzónai fogvatartása és az apa éheztetése embertelen, megalázó bánásmódnak minősült, és jogellenes is volt, amellyel szemben Magyarország nem biztosított bírósági jogorvoslatot – tették hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató