2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Orbán Balázs: a háborús infláció világszerte tombol

„Négy fontos gazdasági mutató, ami jól szemlélteti, hogy az orosz–ukrán háború miatt egyre nagyobb bajba kerül a világgazdaság: Európában az energiaárak az egekben, a háborús infláció világszerte tombol, a globális gazdasági recesszió a küszöbön, az élelmiszerárak pedig drasztikusan emelkednek” – írja Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Facebookon. A jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop, illetve az üzemanyagár-sapka mellett a kormány hat élelmiszer árát is rögzítette. Ez utóbbi – a rezsicsökkentéssel együtt – kifejezetten a nehezebb anyagi helyzetben lévőknek segít: az alsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások kiadásainak több mint 55 százalékát a rezsi és az élelmiszer adja, szemben a felső ötöd közel 40 százalékos értékével. Az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére a magyar gazdaság állja a sarat: a KSH adatai szerint a magyar gazdaság nemhogy elkerülte a visszaesést, de még bővült is, méghozzá 6,5%-kal, negyedéves alapon pedig 1,1 százalékos növekedés mutatkozik. Ráadásul felülmúlva a várakozásokat, az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett.
 
„Egy felelős kormánynak tudnia kell lépni a megfelelő eszközökkel a világgazdasági folyamatoknak leginkább kitettek, vagyis a családok és a nehezebb anyagi helyzetben lévők védelme érdekében.
 
„A kormány célja, hogy a háború és az elhibázott nyugati szankciós politika által előidézett globális recesszióban Magyarország lokális kivétel legyen. Éppen ezért harcolni fogunk a gazdasági visszaesés ellen annak érdekében, hogy minden munkahelyet meg tudjunk védeni, az emberek továbbra is el tudják tartani a családjukat, megtartsuk a rezsicsökkentést és megakadályozzuk az életszínvonal visszaesését!” – olvasható a politikus bejegyzésében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató