2022. október 07. - Amália
EUR : 423.53
USD : 428.28
Időjárás ikon21°12°

Orosz hadihajók jelentek meg az Adriai-tengeren

Szokatlan orosz haditengerészeti jelenlétet regisztráltak a NATO „fennhatóság” alá tartozó Adriai-tengeren az elmúlt hetekben, vélhetően azzal a céllal, hogy megzavarják a Harry Truman elnök nevét viselő amerikai repülőgép-hordozó kijutását a szűk tenger vizeiről, illetve megmutassák a jelenlétüket.

A több hajóból álló egység azóta már visszahúzódott a Jón-tenger vizeire.

Olyan már volt korábban, hogy az orosz haditengerészeti egységek az olasz csizma orránál szemmel tartották az ott tartózkodó NATO-erőket; az azonban ritkán fordult elő, hogy benyomultak volna a a NATO beltengerének számító Adriai-tengerre – értékelte a hadi mozgást közleményében a horvát védelmi minisztérium. A hivatalos közlés szerint eddig horvát vizeket nem sértettek meg az oroszok. A horvát Jutarnji Listnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Gordan Akrap szerint nem kell komolyabban venni ezt a dolgot, mint a Balti-tengeren, avagy a légierők tekintetében ott megszokott orosz-nyugati macska-egér játékot, amelynek az a célja, hogy leteszteljék a NATO-erők reakciójának gyorsaságát, hatékonyságát.

Az olasz vezérkari főnök, Cavo Dragone admirális La Repubblicaban megjelent interjúja nyomán az Itamilradar.com térképre vitte a szembenálló nagyobb hadihajókat.

Az Italmilradar szerint az orosz egységek pár napja visszahúzódtak az Adriai-tengerről, és a Görögországgal határos nemzetközi vizeken, a Jón-tengeren tartózkodnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató