2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Belarusz felkészült az orosz atomfegyverek bevetésére – Lukasenko

Belarusz befejezte egyes katonai repülőgépeinek felkészítését orosz atomfegyverek esetleges bevetésére – jelentette ki pénteken Alekszandr Lukasenko elnök.



“Emlékeznek, hogy [Vlagyimir] Putyin orosz elnök és én azt mondtuk, hogy a belorusz Szu repülőgépeket úgy módosítjuk, hogy azok atomfegyvereket hordozhassanak. Azt hittétek, hogy csak fecsegtünk? Minden megtörtént!” – idézte a Belta nemzeti hírügynökség.

A megjegyzés akkor hangzott el, amikor a NATO katonai telepítéseiről beszélt Belarusz határai közelében.

Lukasenko az orosz elnökkel június végén tartott találkozójára utalt, amelynek során a belorusz vezető megosztotta aggodalmait Lengyelország azon kéréseivel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok amerikai taktikai atomfegyvereket telepítsen az ország területére.

A LENGYELEK “NUKLEÁRIS ROBBANÓFEJEK TELEPÍTÉSÉRE KÉSZÜLNEK. KÉREM, LEGALÁBB ABBAN TUDNA SEGÍTENI, HOGY A NÁLUNK LÉVŐ HARCI REPÜLŐGÉPEKET ÚGY MÓDOSÍTSÁK…, HOGY AZOK NUKLEÁRIS FEGYVEREKET HORDOZHASSANAK” – MONDTA AKKOR PUTYINNAK.

Később úgy becsülte, hogy a szükséges módosítások néhány hónapon belül befejeződhetnek.

Az USA évtizedek óta képzi ki a nem nukleáris NATO-tagállamokat, így Lengyelországot is, hogyan kell használni a taktikai atomfegyvereket. Moszkva már régóta Washington atomsorompó-ellenes kötelezettségvállalásainak megsértésének nevezi az ilyen gyakorlatokat, amit az Egyesült Államok tagad.

A Lukasenkóval folytatott júniusi találkozó során Putyin segítséget ajánlott fel a belorusz harci repülőgépek orosz katonai gyárakban történő modernizálásához és pilótáinak kiképzéséhez, hogy enyhítse Minszk NATO-val kapcsolatos aggodalmait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató