2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 407.45
USD : 423.37
Időjárás ikon18°

Több százan tüntettek Hollandia legnagyobb menekültközpontja előtt

A helyi önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását.

Videó itt!

Csütörtök este több százan vonultak Hollandia legnagyobb menekültszállása, a Ter Apel-i regisztrációs központ elé, az ellen tiltakozva, hogy a menedékkérők zavarokat okoznak a településen – írta a De Telegraaf napilap pénteken.

A demonstrálók „Elegünk van a bonyodalmakból” továbbá, „Az igazi menekültek jöhetnek, de kifelé a rendbontókkal” feliratú transzparenseket magasba emelve vonultak a befogadóközponthoz, de a rendőrség nem engedte be őket a létesítmény területére. A De TeleGraaf szerint a Ter Apel-i önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását:

a résztvevők nem tehettek diszkriminatív, sértő vagy uszító megjegyzéseket, nem viselhettek arcot takaró maszkokat és megtiltották a fáklyák használatát.    

Közölték, a holland menekültügyi problémák a Ter Apel-i regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekülteknek elvileg legfeljebb hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Ennek következtében központban túlzsúfoltság alakult ki, az utóbbi napokban mintegy 700 menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A segélyszervezetek szerint a tábor higiéniai körülményei elfogadhatatlanak. A tájékoztatás szerint szerdán a központban egy 3 hónapos csecsemő életét vesztette.    

Az Európai Bizottság közölte: elvárja Hollandiától, hogy alaposan vizsgálja ki halála körülményeit, és akadályozza meg, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek. Mark Rutte miniszterelnök csütörtökön bejelentette: „Kabinetem jelenleg semmi mással nem foglalkozik, mint azzal, hogy megoldja a Ter Apel-ben kialakult szörnyű helyzetet”.  A hatóságok 150 migránst szállítottak el csütörtök éjjel Appeldorn városába, ahol sportcsarnokokban biztosítottak nekik szállást. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet csapatot küldött Ter Apel-be.

Ez az első alkalom, hogy a szervezet missziót indít Hollandiában.    

A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a migránsok elhelyezésére országszerte. Míg számos holland város ajánlott fel férőhelyeket az ukrán menekültek számára, több önkormányzat vonakodik, hogy Európán kívülről érkező menedékkérőket fogadjon be – közölték. A Ter Apel-i központba zömében Szíriából érkeznek menekültek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató