2022. szeptember 25. - Eufrozina, Kende
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Aszódi Attila: Szükségünk van még egy atomerőműre, de nem Pakson

„Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak” – vélekedett a szakértő.

Szükség van még egy atomerőműre, megbízható termelőkapacitásra a földgázbeszerzési problémák miatt, ugyanis minden abba az irányba mutat, hogy a villamosenergia-igény tovább fog növekedni például az ipari folyamatok átalakulása és a közlekedés elektrifikációja miatt is – ezt mondta Aszódi Attila, okleveles energetikai mérnök, korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztos a Spirit FM Beszóló című műsorában.

Az ATV.hu azt írja: Aszódi Attila szerint rövid távon lesz egy keresletvisszaesés, mert a megnövekedett energiaárak a cégeket és a magánszemélyeket takarékosságra sarkallják, de hosszú távon egyértelműen emelkedni fog a villamosenergia iránti igény.

Nekem meggyőződésem, hogy egy alternatív telephelyet kellene keresni”
– fogalmazott a szakértő.

Pakson nem fér el még egy blokk

Aszódi hangsúlyozta: jó előre kell gondolkodni, mert az energetikai beruházások sok időt vesznek igénybe: sok évbe telik az előkészítésük és a megépítésük, de hosszú a megtérülési idejük is. Elmondása szerint

egy ilyen projektet előkészítése több mint tíz év.

„Szükség lenne arra a magyar villamosenergia-rendszerben, hogy további nagy atomerőművi egységet beépítsünk. Nem feltétlenül a Duna mellett, és nyilvánvalóan nem Pakson, mert ott nem fér el még egy blokk” – mondta.

A kis moduláris reaktorokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek most felértékelődnek, mert meglévő piaci igényt tudnak kielégíteni és rövidebb az engedélyezési idejük is. Hangsúlyozta, hogy a világban óriási változás van ezen a területen, amiből Magyarországnak nem szabad kimaradni.

„Magyarország annak a harminc országból álló klubnak a tagja, ahol ma atomenergiát alkalmaznak. Nálunk van ennek kultúrája, van ehhez kapcsolódó oktatási és kutatási rendszer és van tízezernél több hozzáértő szakember. Ezt a potenciált fel kell használni ezen a területen is” – fogalmazott Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja.

A nap- és a szélenergia nem oldja meg a problémáinkat

Úgy véli, a jelenlegi válság egyik legjelentősebb üzenete Európa számára az, hogy „Európa nem teheti meg, hogy mérnöki potenciál és intelligencia szempontjából kiszolgáltatja magát a világnak. Európában világvezető cégek voltak, amelyek atomenergetikai technológiát tudtak tervezni, gyártani és működtetni. Ezt Nyugat-Európában szerintem hibásan a zöldpolitika leépítette. Ebből vissza kell lépni. Ezzel nem azt mondom, hogy le kell söpörni az asztalról a nap- és szélenergia projekteket. Ezek mennek már most is, nincsen ezzel semmi baj. De önmagában a nap- és a szélenergia nem oldja meg a problémáinkat.” – vélekedett a szakértő.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató