2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban (galéria)

A most világra jött elefántbika már a negyedik utód az állatkertben.

Az anyaállatnak, 21 éves Kwanzának és párjának, 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy bika és egy nőstény után ismét egy bikaborjú született. A park szakemberei és gondozói szeptember elejére várták a kis elefánt érkezését, de a tenyészpár hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapján "ajándékozta" meg a látványosságot – mondta el Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek. 

Hozzátette, az egyik orvoscsoport augusztus végére, a másik pedig szeptember végére prognosztizálta az elefánt születését. Kwanzát huszonkét hónapig tartó vemhessége alatt folyamatosan vizsgálták, ultrahanggal és vérvétellel követték az anyaállat és a kis elefánt állapotát. Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyához, Kwanza már anyatejjel etette kicsinyét.

Sokat még a szakemberek sem tudnak az utódról, az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg, egészséges és valószínűleg hímivarú. Megvizsgálni és súlyát lemérni egy-két napon belül lesz lehetőségük a szakembereknek, akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját. Gajdos László megjegyezte, bár nagyon jó a viszony a gondozók és Kwanza között, az orvosi vizsgálatot úgy végzik majd el, hogy az anya egy védőrácson keresztül folyamatosan láthassa a kicsit. 

Az igazgató felidézte,

afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód.

Elsőként a 2008-ban Izraelből idekerült Yoki nevű tehén adott életet borjának, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük. Huszonnégy órán keresztül vele voltak, etették és együtt aludtak vele, ennek köszönhetően rendben felnőtt és később másik állatkertben alapított családot. 

A szülők egy angliai és egy svéd állatkertből kerültek Nyíregyházára

Kwanza és Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára; mivel korábbi otthonaikban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés, a koordinátorok úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi szakemberek segítségével is érdemes próbát tenni. 

Ez sikerült, Kwanzának és Jacknek 2015-ben és 2018-ban született két borja, majd a bikát – az újabb szaporulat szándékával – Nyíregyházáról Bázelbe helyezték át. Ott azonban egy év alatt sem foglalkozott az elefánthölgyekkel, ezért visszahozták Nyíregyházára. 

Az elefántoknál nagyon fontos a szimpátia a többi elefánt és a gondozók iránt: Kwanzához, illetve régi helyéhez való ragaszkodását jól jelzi, hogy a szállítás miatt igen morcossá vált Jack amint meghallotta régi gondozói hangját, azonnal megnyugodott, majd pár héten belül párt alkottak Kwanzával, amelynek most született meg az eredménye – említette meg az igazgató.  

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ázsiai öt afrikai elefánt látható, utóbbiak közül a tenyészpár és a most született utód mellett még egy borjú, illetve a „nagynéni”, a 37 éves Bubba él együtt a közös kifutóban.

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató