2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nehezebb és drágább lesz az oroszoknak bejutni az EU-ba

Az Európai Unió azt tervezi, felfüggeszti a vízummegállapodásokat Oroszországgal.

A Financial Times-ra hivatkozva arról ír az Index, hogy az Európai Unió azt tervezi, felfüggesztik az Oroszországgal kötött vízummegállapodásokat. Az uniós külügyminiszterek kedden ülnek össze tárgyalni Prágában a kérdésről, amely hosszú ideje napirendben van. Az előrejelzések szerint a külügyminiszterek várhatóan az Oroszországgal kötött vízummegállapodások felfüggesztéséről döntenek majd, holott korábban több politikus azt követelte, hogy teljesen tiltsák ki az orosz turistákat. 

Ha a külügyminiszterek megállapodnak, az azt jelenti, hogy nehezebb, költségesebb és lassabb folyamat lenne az új vízumok igénylése az orosz állampolgárok számára. Mindemellett továbbra is lehetőségük lenne arra, hogy ezt megtegyék, és a már kiállított vízumok is érvényben maradnának.

Csehországban és Lengyelországban a háború eleje óta nem állítanak ki vízumokat az oroszoknak, a legtöbb uniós tagállamban azonban most még a szokásos procedúra szerint zajlik a folyamat. Vannak olyan uniós tagállamok, amelyek saját hatáskörben úgy dönthetnek a feltételezések szerint, hogy még az érvényes schengeni vízummal rendelkező orosz turistákat is kitilthatják a területükről.

Remélem, hogy európai szinten találunk egy közös megoldást arra, hogy miként korlátozhatjuk az orosz turisták Európába való beáramlását”
– fogalmazott Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató