2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Tarjányi: Oroszország pusztul, a szankciók igenis szükségesek

Tarjányi Péter számára „egyszerűen érthetetlen” azon gazdasági elemzők „rövidlátása”, akik azt mondják: a Nyugat szankciói nem vezetnek eredményre Oroszország háborús tevékenységének lezárása kapcsán. Erről ír friss Facebook-bejegyzésében a biztonságpolitikai szakértő.

Ugyanis, mint azt kifejtette: az orosz-ukrán háború nyílt háború, gazdasági háború, humánerőforrás háború és kommunikációs háború is egyszerre, Moszkvának pedig mindben nyernie kell, csak így mondhatja magát a végén győztesnek.

Tarjányi szerint Oroszország igenis bajban van, ezt pedig jól mutatja, hogy egyre több olyan rendelet születik Vlagyimir Putyin orosz elnök keze által, amiben például az újabb 90 ezer embert volt kénytelen küldeni Kijev ellen.

„Ne legyen kétség Oroszország pusztul. Ugyan kemény telünk lesz, lehetnek tiltakozások, sőt megbuktatnak EU-s kormányok DE Oroszország a fennálló fegyveres konfliktus miatt nem tud CSAK a szankciók ellen küzdeni. Helyt kell állnia Kelet es Dél-Ukrajnában fegyveresen, helyt kell állnia a hadianyagok gyártásában otthon, toboroznia, kiképeznie, felszerelnie kell rendszeresen 10 ezreket, akik néhány hét es hónap múlva meghalnak, megsebesülnek, és közben kommunikációban “eladni” azt az orosz közvéleménynek, hogy a “különleges művelet” sikeres. És igen hihetetlen, felfoghatatlan tartalékai vannak nyersanyagok tekintetében a Kremlnek, de ez önmagában kevés” – vélekedik a szakértő.

Bejegyzésében felhívja a figyelmet a Nyugat szerepére is, melynek fegyveres ereje „félelmetesen erős” és egyre több eszközzel erősíti Ukrajnát illetve gyengíti Moszkvát. 

Ennek kapcsán pedig felvázol egy olyan forgatókönyvet, amivel szerinte a pénzügyi, közgazdász elemzők nem számolnak. „Ez pedig az, hogy a Nyugati stratégiában első pillanattól jelen van az a gondolat, hogy Ukrajnán keresztül el lehet érni Oroszország nagyhatalmi ambícióinak ellehetetlenítését.

Nem szükséges Ukrajnának győzni, nem szükséges a határokat visszaállítani elég ha Oroszország belerokkan a harcokba ugyanúgy mint a 80-as években Afganisztán kapcsán…Természetesen eközben Ukrajna is pusztul, de ez a Nyugati döntéshozókat valójában nem érdekli. Hideg logika mentén a Nyugat felvállalja a nehézségeket, igyekszik lépni az orosz energiafüggőség megszüntetése irányába, fegyverkezni, de nem harcolni nyíltan Moszkvával, és tovább bírni a nehézségeket mint Oroszország” – magyarázza Tarjányi, aki szerint meg kell értenünk, hogy a szankciók a „harci” repertoár egy részét képezik és igenis szükségesek.

„Így egyben vizsgálva kell a teljes konfliktusra ránéznünk mindennap, mert az egy-egy részletre kiterjedő elemzés totálisan félrevisz” – zárja gondolatait.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató