2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

Ursula bejelentette, ha kell megfagyunk Ukrajnáért!

Minden a demokrácia hatalmán múlik – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke hétfőn a Bledi Stratégiai Fórumon tartott nyitóbeszédében, hozzátéve: a demokráciára az erőből kormányzás gátjaként tekint.

Ursula von der Leyen nyitóbeszédében kijelentette, minden azon múlik, hogy „képesek vagyunk-e fenntartani az alapvető elveket, ellenállni az agressziónak, megvédeni értékeinket és barátainkat”. Azt mondta Vlagyimir Putyin nem nyerheti meg az ukrajnai háborút, ha meg kell védeni az olyan alapelveket, mint az önrendelkezés és a határok sérthetetlensége. Leszögezte, csak Ukrajna győzhet a háborúban. 

A politikus emlékeztetett arra, hogy az Oroszország Ukrajna elleni inváziója után elfogadott szankciók „kolosszális károkat okoztak a Kreml hadviselési képességében”, ugyanakkor segítettek Ukrajnának.

Támogatni fogjuk Ukrajnát, ameddig csak kell”

– szögezte le.

Az Európai Bizottság vezetője azt mondta, csak így lehet megőrizni az európai értékeket. Úgy fogalmazott, azért is teszik ezt, hogy megmutassák Oroszországnak és a világnak, hogy 

a nemzetközileg elismert közös szabályok megszegése hatalmas költségekkel jár”.

Beszédében új európai stratégiai gondolkodásról beszélt, amely három fő elv köré épül. 

Az első magában foglalja Oroszország zsarolási képességének semlegesítését, és az EU saját cselekvési képességének megerősítését, ami annyit jelent, hogy véget kell vetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének.  Meg kell reformálni a villamosenergia-piacot és az olyan nyersanyagoktól való függést, mint a ritkaföldfémek és a lítium, amely nagyrészt Kínából származik. Szavai szerint nem szabad a régi függőségeket újakkal helyettesíteni, biztosítani kell, hogy ezekhez az árukhoz való hozzáférést ne használhassák fel zsarolásra.

Második lépésként szerinte az EU-nak támogatnia kell azokat a demokráciákat, amelyek leginkább ki vannak téve a külföldi fenyegetéseknek, és erős alapokat kell építeni a hasonló gondolkodásúakkal a holnap gazdaságának. Példaként említette a Nyugat-Balkánt is a politikus. Kijelentette, az unió stratégiai érdeke, hogy mind a hat nyugat-balkáni ország folyamatosan haladjon az európai tagság felé vezető úton.

A harmadik alapelv keretében egy olyan gazdasági modell megtalálását említette, amely mindenki számára megfelelő, és nem hasonlít Oroszország és Kína által követett modellekhez. 
Elmondása szerint sürgősen meg kell teremteni a jövő világgazdaságának szükséges infrastruktúráját, amely valóban fenntartható bolygónk számára, és „amely a legtöbb ember számára biztosítja a jólétet”. A fórumon többek között videólinken keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. 

Az ukrán elnök beszédben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem egész Európát fenyegeti. Az ukrán vezető szerint az orosz terror mindenkit fenyeget, beleértve az összes uniós állampolgárt is. A politikus teljes embargóra szólított fel Oroszországgal szemben. Zelenszkij az Ukrajnának nyújtott segélyek folytatását szorgalmazta, mert Kijev szerinte éppen azokért az értékekért harcol, amelyeket Európa nagyra tart.

A szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először a Bledi Stratégiai Fórumot, amely a tárca szerint mára a régió egyik legfontosabb diplomáciai eseményévé nőtte ki magát. Az idei, 17. konferenciának az Ukrajna elleni orosz invázió és annak következményei a fő témája. A kétnapos rendezvény panel beszélgetésein három külföldi államfő, két miniszterelnök és 15 külügyminiszter is részt vesz. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli a konferencián.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató