2022. október 02. - Petra
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Lengyel elnök: Az Európai Unió megszegte a szavát!

Andrzej Duda szószegéssel vádolta Brüsszelt, miután még egy eurocentet sem kaptak a helyreállítási alapból, amit amúgy megígértek nekik.

A lengyelek június óta várják, hogy megkapják a koronavírus utáni helyreállítási alapból azt a 35 milliárd eurós csomagot, melyet Brüsszel meg is ígért nekik. Az Európai Unió több kikötést is eszközölt, melyek végrehajtása után folyósítja az összeget, ám utóbbi még nem történt meg –írja a Világgazdaság.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn nemtetszésének adott hangot, a Radio ZET-nek nyilatkozva elmondta, az Európai Bizottság megszegte ígéretét.

Az Európai Bizottság vezetői és még néhány politikus szóbeli ígéretei semmitmondók, bármikor meg lehet szegni őket. Ez egyenesen brutális politika”
– szögezte le.

Előbb az Európai Bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa júniusban hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet. Guy Verhofstadt vasárnap tette közzé Twitter-oldalán: „játsszon bármilyen fontos szerepet is Lengyelország Ukrajna megsegítésében, NEM fogja megkapni az EU helyreállítási pénzeit, hacsak nem állítja vissza teljes mértékben a jogállamot!”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató