2022. október 02. - Petra
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Oroszország kevesebb gázt küld Franciaországnak keddtől

Franciaország legnagyobb gázszolgáltatójának vezetője szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A Gazprom orosz energetikai vállalat szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét – közölte az Engie, amely Franciaország legnagyobb gázszolgáltatója.

Az ATV hírportálja azt írja: Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozási bizottság (CRE) vezetője kedden egy francia rádióadónak azt mondta, hogy a francia gáztározók töltöttségi szintje jelenleg 91 százalék. A francia kormány azt a célt tűzte ki, hogy november 1-jéig a gáztározók 100 százalékban megteljenek. Néhány hete a Gazprom arról számolt be, hogy

az idei első hét és fél hónapban 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba irányuló gázexportját.

Az ukrajnai háború kezdete óta eddig is jelentősen csökkent az Engie-nek szállított gáz mennyisége – mutatott rá közleményében a francia energiavállalat.

„Nincs ok az aggodalomra”

Az Engie aláhúzta: korábbi intézkedéseinek köszönhetően akkor is el tudja látni ügyfeleit, ha a Gazprom felfüggeszti a szállítást. A szolgáltató július végén már jelezte, hogy számottevően csökkentette pénzügyi és fizikai függőségét az orosz földgáztól, amely jelenleg beszerzési forrásainak mindössze négy százalékát teszi ki. A vállalatot vezető Catherine MacGregor leszögezte: nincs ok az aggodalomra.

Az energiaszolgáltató hétfőn megerősítette, hogy tárgyal a Sonatrach algériai állami olajtársasággal az onnan érkező szállítások növeléséről.  Az Engie legnagyobb részvényese – közel 24 százalékos részesedéssel – a francia állam. Az Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) európai platform a múlt héten közölte, hogy megközelítette a 90 százalékot a gáztározók töltöttsége Franciaországban, így az ország jó úton van afelé, hogy elérje célját, és novemberig teljesen feltöltse a készleteket.

Olivier Véran kormányszóvivő ugyanakkor figyelmeztetett:

ez nem jelenti azt, hogy Franciaország átvészeli a telet a készletekből,

ha az oroszok felfüggesztik a szállítást, vagy ha túl nagy lesz a hazai fogyasztás. Mindazonáltal Franciaország egyes európai partnereinél kevésbé függ az orosz gáztól, amely fogyasztásának 17 százalékát teszi ki.

Elisabeth Borne francia kormányfő hétfőn felszólította a vállalatokat, hogy a jövő hónapig dolgozzák ki energiatakarékossági terveiket. A miniszterelnök figyelmeztetett: a cégek lesznek az első áldozatok, ha Franciaország valaha is rákényszerül a gáz- és az áramfogyasztás korlátozására.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató