2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Magyarország nem támogatta az oroszok vízumtilalmát

Az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy teljes mértékben felfüggesztik az unió 2007-es, Oroszországgal megkötött vízumkönnyítési megállapodását - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője, az uniós külügyminiszterek prágai informális találkozóját követően. Szijjártó Péter szerint a vita “zűrzavaros és káoszos” volt.- számol be az eurologus.

Sajtótájékoztatóján Borrell úgy fogalmazott, hogy az EU-tagállamokba belépő oroszok "biztonsági kockázatot" jelentenek. Ez nem jelenti azonban azt, hogy az orosz turisták teljesen ki lesznek tiltva az EU-ból, mint ahogy számos ország ezt szorgalmazta. Az EU egyéni elbírálás alapján a továbbiakban is fenntartja a lehetőségét annak, hogy orosz állampolgárok beutazási lehetőséghez jussanak. Elsősorban azok érdekében született ez a döntés, aki politikai okokból kényszerül arra, hogy elhagyja Oroszországot, vagy családtagjait akarja meglátogatni.

Nem akarjuk elvágni magunkat azoktól az oroszoktól, akik ellenzik a háborút
- mondta Borrell. Hozzátette: annak ugyanakkor véget akar vetni az EU, hogy orosz állampolgárok úgy utazgassanak és vásároljanak az EU területén, mintha nem is dúlna háború. Abban is megegyeztek, hogy az oroszok által a megszállt területeken kiállított útleveleket nem ismerik el, a jelenleg a forgalomban lévő 10 millió vízumot ugyanakkor el kell fogadni. Meghagyták a lehetőséget arra, hogy az országok nemzeti szinten intézkedéseket hozhatnak a vízumkiadás megszüntetésére.

A tanácskozás szünetében Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy Magyarország nem támogatta a teljes vízumtilalmat, sőt, mondandójából arra lehetett következtetni, hogy ezt az enyhébb változatot sem. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy ehhez a döntéshez elegendő a minősített többség, a felszólalásokból pedig kiderült, hogy ez megvan. Az európai közvéleményt az elmúlt hetekben élénken foglalkoztató témával kapcsolatos miniszteri vitáról pedig ezt mondta:

A vita jellegéről, annak néha zűrzavaros, káoszos jeleneteiről most nem szeretnék hosszabban beszélni, mert ha ezeket elmondanám, akkor attól tartok, hogy az indokoltnál is rosszabb vélemény alakulna ki az európai unió intézményeivel szemben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató