2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb a magyar gáztárolók töltöttsége az EU-ban

Kormányközeli források a Világgazdaságnak elmondták, Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával.

 

Az Európai Unió tagállamai közül a magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb  36,35 százalékos szinttel az augusztus 28-i adatok alapján – számolt be a Világgazdaság az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataira hivatkozva.

Az augusztus végi adatok szerint az élen Ausztria (64,37 százalék) áll, utána Szlovákia (47,98), majd Csehország (39,4) következik.

A portál szerint Ausztria előnye azzal magyarázható, hogy náluk van az Északi Áramlat–1 végpontja, másrészt nyugati szomszédunk áramtermelésében – a vízi erőműveknek köszönhetően – minimális szerepet játszanak a gázüzemű erőművek.

A cikkben rámutattak arra, hogy miután a betárolási időszak alatt ismét leállt az Északi Áramlat–1, azok az országok, amelyek eddig nem szereztek forrást, a múlt héttől jóval drágábban tehetik ezt meg. Mindezek mellett most tölteni sem tudnak néhány napig – jegyezték meg.

Magyarország abból a szempontból „szerencsés helyzetben van”, hogy a fő szállítási iránya nem észak, hanem dél, a Török Áramlat és a krki terminál.

Magyarországon nem kell ellátási problémával számolni

A VG-nek a napokban több kormányzati forrás is azt mondta, hogy Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával sem a háztartások, sem az ipari termelőegységek szintjén, ugyanakkor a magas piaci gázár globális inflációs hatásai kivédhetetlenek. 

Hozzátették, Magyarország – szemben több uniós tagállammal – időben és fix áron kötött le energiaforrást, az időközben megnőtt gázár így már nem növeli a lakosság terheit.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató