2022. november 28. - Stefánia
EUR : 412.6
USD : 397
Időjárás ikon

Bejegyezték az új ellenzéki pártot az Ötcsillag Mozgalmat

Április 3-a óta egyetlen új pártot jegyeztek be Magyarországon, méghozzá a Magyarországi Ötcsillag Mozgalmat. A pártnak a névhasonlóság ellenére semmi köze az olasz populizmushoz, de még a magyarhoz sem, viszont fő céljának olyasmit tűzött ki, amit így, itthon párt még nem képviselt.- írja a HVG.

Az április 3-i parlamenti választás óta több ellenzéki politikus is eljátszott a gondolattal, hogy új pártot kellene alapítani: májusban az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter jelentette be, hogy létrehozzák a civilek pártját, augusztusban a Jobbikkal való szakítása után Jakab Péter állt a még nem párt, de már politikai közösség, a Nép Pártján Mozgalom élére, Vilcsek Ernő, Jákfakva polgármestere pedig azon töri a fejét, hogy a függetlenek tömörülhetnének pártba, hogy a 2026-os választáson listát állíthassanak.

A szavakat egyelőre nem követték tettek, legalábbis az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nemrég a hvg.hu kérdésére azt közölte, hogy április 3-a óta

jogerősen egy pártot jegyeztek be, melynek neve Magyarországi Ötcsillag Mozgalom.

A hvg.hu utánanézett a pártnak, amelynek hangzása emlékeztet az Olaszországban 2018-ban alakult jobboldali-populista Öt Csillag Mozgalomra (olaszul Movimento 5 Stelle, M5S), amelynek támogatottsága a közelgő olaszországi választások előtt nem sokkal 11 százalékos.- adja elő a HVG.

Kiderült, hogy az olasz jobboldali pártot a névhasonlóságon túl semmi nem köti a Magyarországi Ötcsillag Mozgalomhoz, sőt. A magyar párt alapító okirata január végén született, de jogerős bejegyzésére augusztus 8-ig kellett várni. A hazai politikában és közéletben ismeretlen Gyárfás Gábort jegyezték be elnöknek.

A párt alapvető célkitűzéseit az alapítók a következőképpen határozták meg: “A társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a pluralizmus, a nemzeti hagyományok ápolása és megőrzése, a nemzeti önrendelkezési jog és szuverenitás megóvása, a keresztényi értékrend, a középosztály megerősítése, a magyar kis- és középvállalkozások újjáélesztése, az egészségügy modernizációja.”

A pártnak honlapja még nincs, de a bejegyzésük után nem sokkal, augusztus 12-én élesedett Facebook-oldaluk. Ennek első posztjából pedig kiderült, hogy mi is a Magyarországi Ötcsillag Mozgalom: saját meghatározásuk szerint “Magyarország első állatvédelmi pártja”. A pártelnök ugyan nem, de az egyik alapító, a párt “megálmodója” be is mutatkozott:

Vegera György vagyok, a Magyarországi Ötcsillag Mozgalom megálmodója, pedagógus, állatvédő.

Az egykori állami gondozott Vegera azt is megmagyarázta, mit szimbolizál a nevükben és logójukban is szereplő jelkép. Az öt csillaga az öt legfontosabb célkitűzésüket mutatja meg, mint az állat- és környezetvédelem, a család- és gyermekvédelem, az esélyegyenlőség, a korrupció-ellenesség és végül a magyar sport és kulturális élet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató