2022. október 02. - Petra
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Elég Ukrajna támogatásából: Tízezrek követelték Prágában a kormány lemondását

A tüntetésen több felszólaló is bírálta, hogy a kormány fegyverekkel támogatja Ukrajnát, miközben elhanyagolja a cseh lakosság érdekeit. 

A Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a mai cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot. Követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.    

A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az Európai Unió hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység”
– jelentette ki a tüntetésen Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.    

A felszólalók - döntően baloldali, nemzeti irányultságú civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok képviselői - a kormány mellett élesen bírálták az Európai Uniót is, elsősorban Brüsszel energiapolitikáját, s egyben elhibázottnak minősítették az orosz-ukrán konfliktushoz való hivatalos hozzáállását.   

 A mai kormány talán ukrán, talán brüsszeli, de semmiképpen nem cseh. A mi érdekeinket semmi módon nem védi”
– hangsúlyozta Zuzana Majerová, a sajtó által nacionalistának minősített Trikolóra párt elnöke.    

A parlamenti pártok közül a tüntetést egyedül a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) támogatta. Több felszólaló bírálta, hogy a kormány fegyverekkel támogatja Ukrajnát, miközben elhanyagolja a cseh lakosság érdekeit. 

Mi nem állunk háborúban senkivel, ez nem a mi háborúnk, mi áldozatok vagyunk”
– mondta Hynek Blasko, nyugalmazott tábornok, az SPD európai parlamenti képviselője a kormány Ukrajna-politikájának megváltoztatását követelve.    

A tüntetésen résztvevők számát a rendőrség 70 ezerre becsülte, a rendezők szerint viszont százezernél sokkal többen voltak a Vencel téren. A szombati prágai tüntetés volt a nyolc hónapja hivatalban lévő jobboldali koalíciós kormány elleni eddigi legnagyobb lakossági megmozdulás. A kormányellenes tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy pénteken a cseh parlamentben nem kapott elegendő támogató szavazatot a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány.    

A miniszterelnök szerint a szombati prágai tüntetést az oroszbarát, szélsőséges nézeteket valló erők hívták össze, amelyek Csehország érdekei ellen dolgoznak:

Nyilvánvaló, hogy az orosz propaganda és a dezinformációs kampányok ismételten megnyilvánulnak Csehországban is. És vannak, akik bedőlnek nekik”
reagált a kormányellenes megmozdulásra Petr Fiala újságírók előtt. „Mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani és tüntetni. Szerintem ezek az események nincsenek összhangban Csehország és lakossága érdekeivel” – szögezte le a miniszterelnök.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató