2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

EU gazdaságpolitikai biztosa: az Unió jól felkészült az orosz gázcsap esetleges elzárására

„Nem félünk Putyin döntéseitől” – mondta Paolo Gentiloni.

„Az Európai Unió jól felkészült arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, köszönhetően tárolási kapacitásainak és az energiatakarékossági intézkedéseknek” – jelentette ki Paolo Gentiloni, az EU gazdaságpolitikai biztosa.

Jól felkészültünk, hogy ellenálljunk Oroszországnak, ha szélsőséges módon használnák a földgázfegyvert”– mondta Gentiloni szombaton újságíróknak az olaszországi Cernobbióban a The European House - Ambrosetti által szervezett gazdasági fórum margóján.    

Nem félünk Putyin döntéseitől, elvárjuk az oroszoktól, hogy tartsák tiszteletben a szerződéseket, és ha nem teszik, készek vagyunk reagálni” – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.    

Mint megírtuk, a Gazprom pénteken bejelentette, hogy az Oroszországot Észak-Németországgal összekötő Északi Áramlat I. vezetéket „teljesen” lezárják, amíg a turbina olajszivárgását ki nem javítják. A vezetéket szombaton tervezték újra megnyitni egy háromnapos karbantartási és javítási műveletet követően. 

Moszkva ezzel a lépéssel a G7-országcsoport azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint ideje lenne maximálni az orosz földgáz- és kőolajimport árát.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató