2022. szeptember 25. - Eufrozina, Kende
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Országos szirénapróbát tartanak hétfőn

A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer hangos üzemű próbáját tartják hétfőn tizenegy órától, az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága egyik projektjében alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású meteorológiai és vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztórendszert telepített.  Azért, hogy a szirénák folyamatosan megfelelő állapotban legyenek, azokat havonta próbának vetik alá.

Minden hónap első hétfőjén tartják az ellenőrzést, márciusban és szeptemberben hangos, vagyis teljesüzemű próbát, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések.

 Az idei őszi hangos próba az első teljes tanítási hét első napján lesz. Azok az iskolások, akik olyan helyen tanulnak, ahová elhallatszik a szirénák hangja, a negyedik óra elején hallják majd a dallamot és a beszédhangot. A különféle hangmintákat a katasztrofavedelem oldalon lehet meghallgatni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató