2022. november 28. - Stefánia
EUR : 412.6
USD : 397
Időjárás ikon

Forrósodik Németország: Köln után Lipcsében vonultak ezrek az utcára, itt már balhé is volt

Több ezren tüntettek Lipcsében a szövetségi kormány energia- és szociális politikája ellen. A Baloldali Párt "Forró ősz a társadalmi hideg ellen" jelszóval tüntetésre hívott. A megfigyelők becslése szerint több ezer ember vett részt.

Azonban baloldali és jobboldali csoportok egyaránt öt másik gyűlésre hívtak össze, köztük a szélsőjobboldali Freie Sachsen nevű párt és a Leipzig nimmt Platz nevű antifasiszta szövetség. A jobboldali csoportok által szervezett eseményeken becslések szerint mintegy 1000 résztvevő volt.  

Késő délutánra mintegy 150 radikális baloldali, antifasiszta tüntető vonult át a déli Connewitz kerületből a belvárosi Augustusplatzra. Az MDR kezdetben kisebb incidensekről számolt be a különböző táborok között.A rendőrség igyekszik elkülöníteni az eseményeket

A tüntetések hátterében az energia- és élelmiszerárak meredek emelkedése áll. Az SPD, a Zöldek és az FDP szövetségi kormánya a hétvégén 65 milliárd eurós csomagot jelentett be a polgárok tehermentesítésére. A tiltakozók azonban ezt elégtelennek tartják.

A rendőrség kora este megpróbálta szétválasztani a különböző eseményeket az Augustusplatzon. Az Alkotmányvédelmi Hivatal már előzetesen figyelmeztetett a lehetséges összecsapásokra. A rendőrség hivatalos becslései a résztvevők számáról még nem kerültek nyilvánosságra.

A lipcsei rendőröket többek között a szászországi rohamrendőrség és a szövetségi rendőrség is támogatta.

 

 

Krasznai Tamás - Vadhajtások.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató