2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Halára ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

Bűnösnek találták és halára ítélték a 31 éves Zahra Seddiqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart Iránban. A Hengaw Emberi Jogi Szervezet jelentése szerint homoszexualitás népszerűsítésével, a kereszténység népszerűsítésével és az iszlám köztársasággal szemben álló médiumokkal való kapcsolattartással vádolták őket.

Az iráni ügyészség később megerősítette az ítéleteket, de azt mondta, hogy azok emberkereskedelemmel kapcsolatosak, nincs közük az aktivista tevékenységükhöz.

„A kibertérben megjelent hírekkel és a terjesztett pletykákkal ellentétben a két személyt azzal vádolták, hogy nőket és fiatal lányokat csempésztek az ország egyik régiójából a másikba" - írja az Mizan hírportál.

Az Amnesty International korábban azt írta, hogy Seddiqi Hamedanit „kizárólag valós vagy vélt szexuális irányultsága és nemi identitása, valamint a közösségi médiában közzétett, az LMBTQ-jogok védelmében tett bejegyzései és nyilatkozatai miatt" vették őrizetbe. A jelentés szerint 2021 októberében tartóztatta le őt az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), amikor megpróbált átkelni Törökországba, hogy menedékjogot kérjen.


Idén januárban Hamedanit Urmiában, Nyugat-Azerbajdzsán legnagyobb városában bíróság elé állították, többek között a homoszexualitás népszerűsítése, az ellenséges médiával való kommunikáció és a kereszténység népszerűsítése miatt.

Az iráni törvények szerint az azonos neműek szexuális viselkedése bűncselekménynek számít, a büntetési tételek a korbácsolástól a halálbüntetésig terjednek. A kereszténység népszerűsítésével azért vádolták meg, mert néhány évvel ezelőtt keresztes nyakláncot viselt, és egy házi templomba járt Iránban - tette hozzá az Amnesty.

Mielőtt megpróbálta elhagyni Iránt, Seddiqi Hamedani felvett egy videót, amiben azt mondta: „Szeretném, ha tudnátok, mekkora nyomást kell elviselnünk nekünk, LMBTQ-embereknek. Az életünket kockáztatjuk az érzelmeinkért, de meg fogjuk találni az igazi önmagunkat... Remélem, eljön a nap, amikor mindannyian szabadon élhetünk az országunkban. Én most a szabadság felé utazom. Ha nem érem el, akkor is az életemet adtam ezért az ügyért."

A németországi székhelyű Iráni Leszbikus és Transznemű Hálózat (6-Rang) szintén megerősítette a két aktivista halálos ítéletét, és felszólította a külföldi kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást Iránra a szabadon bocsátásuk érdekében.

„Ez az első alkalom, hogy egy nőt szexuális irányultsága miatt halálra ítéltek Iránban" - mondta Shadi Amin szóvivő az AFP hírügynökségnek.

(BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató