2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gulyás: 25 százalékos gázfelhasználási csökkentés jön az állami szférában

A kormány a takarékosodást magán kezdi – jelentette be Gulyás Gergely. 

Gáztakarékosságba kezd a kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arró beszélt, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és az árak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be a reményeket, Oroszország extraprofitra tett szert - tette hozzá. A legfőbb probléma a gázhelyzet, ellátási problémák vannak több országban – mondta a miniszter. Mind a lakosság, mind a vállalatok számára a legfontosabb a gázfogyasztás csökkentése, éppen ezért 25 százalékos gázfelhasználási csökkentést kell az állami szerveknek végrehajtani, kivétel a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények – jelentette be a miniszter.

Tüzifa és szénprogramot indít a kormány

Gulyás elmondta, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást ad havonta a kormány. Ezt megpróbálja a kormány fenntartani – tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy a gázzal és az árammal az ésszerűség keretein belűl gazdálkodjon – mondta a miniszter. Jövő héttől az erdőgazdaságoknál közvetlenül fát vásárolni hatósági áron – mondta a miniszter.

Állami elővásárlási jog lesz a barnaszénnél – mondta a miniszter. 280 ezer tonna lehet a barnakőszén-kitermelés, ha minden kapacitás elindul – mondta. Munkahelyvédelmi-programra van szükség a magas energiaárak miatt a vállalkozói szektorban – jelentette be Gulyás. Az energiaintenzív iparágakban támogatási programot dolgoz ki a kormány. A távhő kapcsán Gulyás megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem fog változni. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató