2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Már idén érinthetik a Kresz-módosítások az elektromos rollereket

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint a parlament már az idén elfogadhatja a módosítást.

„Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében” – mondta az infostart.hu-nak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Éles vita nélkül, addig „csiszolták” a különböző javaslatokat, amíg mindenki számára kedvezők lettek. A módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset. „Volt olyan esztendő a 90-es évek elején, amikor 2500 halálos közlekedési baleset történt. Ahhoz képest, hogy most 550 környékén vagyunk, egész szép a fejlődési ütem” – idézi Révész Máriuszt az infostart.hu.

A Kresz-módosítás egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek: például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segwayek.

Rengeteg levél érkezik hozzánk, panaszkodnak elektromos rolleresek, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség egyébként segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket"
– mondta. Révész Máriusz szerint ez nem teljesen egyértelmű. Ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez „egy teljesen rossz helyzet”. A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak – olvasható a hírportál cikkében.

Az a szabálycsomag, amit mi elkészítettünk, teljesen egybevág azokkal a Kresz-módosításokkal amelyek Nyugat-Európában történtek” 
– jelentette ki az aktív Magyarországért felelős államtitkár.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató