2022. október 06. - Brúnó, Renáta
EUR : 422.4
USD : 424.61
Időjárás ikon21°

Neue Zürcher Zeitung: Orbán teher az EU és a NATO számára

Daniel Steinvorth szerint Orbán Viktor megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt.

A befolyásos svájci lap véleménycikke szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde kapcsán sokkal kevesebb figyelmet kapott az, amit Orbán az ukrajnai háborúról és Oroszországról mondott, pedig a cikk írója szerint ezek a megjegyzések is sokatmondóak voltak.- írja a mandiner.hu.

Orbán például azt mondta, hogy az EU-nak és a NATO-nak radikálisan meg kell változtatnia a Moszkvával szembeni stratégiáját.
Ahelyett, hogy abban reménykedik hiába, hogy Kijev megnyeri a háborút, jobb lenne a tárgyalásokra és „egy jó békeajánlatra” összpontosítani.

Daniel Steinvorth szerint az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője az elmondott beszédével ismét világossá tette, hogy nem támogatja a Nyugat Vlagyimir Putyin elleni kurzusát: hónapok óta fékezi a szankciókat, elutasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt.

A közös irányvonaltól való eltérés egyre inkább teherré válik az EU és a NATO számára, véli a publicista, aki felteszi a kérdést:  Mivel magyarázható a magyar miniszterelnök „látens oroszbarát álláspontja”?

Szerinte biztosan nem csak az Oroszországból származó olcsó fosszilis tüzelőanyagoktól való nagyfokú függőség áll a háttérben – Ungváry Krisztián történész például közös ideológiai alapot is lát Orbán és Putyin között, valamint hatalmi-politikai megfontolásokat, írja.

Simonyi András volt magyar NATO-nagykövet szerint Orbán Viktor hozzáállása Ukrajnához egyszerűen közömbös.

Ezt a hozzáállást – mondja Simonyi a Politico hírportálnak adott interjújában – a NATO-nak és az EU-nak nem szabad félvállról vennie, mert gyengíti a „Nyugat egységét”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató