2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: A migránsoknak meg kell érteniük, hogy itt úgysem jöhetnek át

Nem adjuk fel, hogy Magyarország legyen Európa egyik legbiztonságosabb országa – húzta alá a miniszterelnök a Határvadász Ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen, pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Határvadász Ezred megalakulása alkalmából tartott ünnepségen pénteken, amelyen esküt tettek az első határvadászok. A kormányfő beszéde elején elmondta: az első határvadászok eskütétele fontos esemény, „kiemelkedő pillanat Magyarország biztonsága számára”.

„A magyar határvédelmi rendszer működik”

A miniszterelnök felidézte: 2015-óta nyílt migrációs válság van Európában. A határokra és törvényekre fittyet hányva milliók érkeztek illegális úton Afrikából és a Közel-Keletről Európába. Mint fogalmazott: „Egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül. Ezért mi, magyarok, a válság kirobbanását követően úgy döntöttünk, bárki, bármit mond, nem engedünk a biztonságunkból, és kerítést építünk. A magyar határvédelmi rendszer működik. Ellenáll az illegális migráció legmagasabbra fölcsapó hullámainak is” – tette hozzá.

A miniszterelnök aláhúzta: rendőreink és honvédeink vállalva a túlmunkát becsülettel helytálltak, és megvédték Magyarország biztonságát.

„Az élet azonban úgy hozta, hogy az ő szolgálatukra most máshol van szükség”, a „szomszédban dúló háború pedig szükségessé tette, hogy a honvédség harckészültségét és bevethetőségét megnöveljük”, „ezért van most nagy szükség önökre” – szólt a határvadászokhoz a miniszterelnök.

Háború, energiaválság

Orbán Viktor rámutatott: mostanság bőven kijut nekünk a bajból. Mint fogalmazott: a szomszédunkban háború dúl, Európában energiaválság tombol, a brüsszeli szankciók pedig lassan térdre kényszerítik Európa gazdaságait.”

Ezekkel a kihívásokkal egyszerre kell megküzdenünk, de ahogy eddig, ezután is úrrá leszünk a napi gondokon – tette hozzá. Mint mondta: legyenek bármekkorák is az előttünk magasodó akadályok, nem adhatjuk fel az ország nagy céljait.

Nem adhatjuk fel azt a nagy célunkat sem, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa”.
Ezt fenyegeti korunk legsúlyosabb problémája, amit úgy hívnak: migráció – tette hozzá a miniszterelnök. Aláhúzta: „mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki. Mi azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon.”

A kormányfő elmondta: idén 160 ezer illegális határátlépési próbálkozásnál tartunk, és egyre több az erőszak. „Ma már ott tartunk, hogy a határon szolgálatot teljesítő magyarokat is fenyegetik. A migránsoknak meg kell érteniük, hogy itt úgysem jöhetnek át.” „És önök azok, akiknek ezt meg kell értetniük velük” – szólt a határvadászokhoz a kormányfő. „A biztonság a határainknál kezdődik. Magyarország és a magyar emberek biztonsága önökkel kezdődik”. 

Ne feledjék, egy ország bízik önökben és egy ország áll önök mögött.

Sok sikert, erőt, egészséget és bátorságot kívánok az önök előtt álló próbatételhez!” – zárta szavait Orbán Viktor.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató