2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó: Lassan szembejön a valóság a szemfényvesztő uniós politikusokkal

Tragédiát okozna az európai gázellátásban az orosz vezetékes gázra bevezetett ársapka, hiszen azonnal megszűnnének az orosz gázszállítások – mondta Szijjártó Péter a tenerifei reptéren, útban az energiaügyi miniszterek ma délelőtti rendkívüli brüsszeli ülésére. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar kormány mindenképpen szeretné megértetni a brüsszeli vezetőkkel, hogy az energiabiztonság nem ideológiai és politikai kérdés, hanem a fizikai valóság.

A csehek azért hívták össze a mai rendkívüli ülést, mert tarthatatlan helyzet kezd kialakulni az európai energiapiacon, Európa súlyos energiaellátási válságban van, amelynek előidézője maga Brüsszel a szankciós döntéseivel – tette egyértelművé Szijjártó. Szavai szerint azonban Brüsszel még ebben a súlyos helyzetben sem akarja feladni a szemfényvesztést, az elmúlt időszakban is számtalan nyilatkozat hangzott el olyanokról, hogy „igazából minden rendben van, a nyugat-európai országok felkészültek, függetlenítették magukat az orosz energiaforrásoktól”.

„Akkor viszont mire a riadalom?”
– tette fel a kényelmetlen keresztkérdést a magyar külügyminiszter, majd kijelentette:

„Lassan a valóság szembe fog jönni azokkal a politikusokkal, akik eddig azt akarták elhitetni az európai emberekkel, hogy az orosz energiahordozók nélkül megoldható a kontinens energiaellátása (…) ez a napnál is világosabb, hogy nincsen így.”
Szijjártó elmagyarázta, hogy bizonyos európai országok a földrajzi helyzetüknél és az infrastrukturális adottságaiknál fogva nem tudják ellátni magukat orosz energiahordozók nélkül. Ezért az elkövetkezendő időszakban is szerepet fog játszani az orosz földgáz Európa ellátásában – szögezte le a miniszter, aki élesen elutasítja az orosz vezetékes gázra tervezett uniós ársapkát.

„Egy ilyen intézkedés tragédiát okozna az európai energiaellátásban, hiszen hogyha kizárólag az orosz földgázra vezetnének be egy árkorlátozást, akkor az – teljesen evidens módon – az orosz gázszállítások azonnali megszüntetésével járna.”

A külügyminiszter elmondta, hogy a mai brüsszeli ülésen is az lesz a cél, hogy végre megértsék Brüsszelben is: a földgázellátás és az energiabiztonság nem valamifajta ideológiai vagy politikai álláspont kérdése, hanem kőkemény fizikai valóság.

Híradó.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató