2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zár alá vették Völner Pál és családja vagyonát, megszólalt a korrupcióval gyanúsított volt államtitkár

A 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított volt államtitkár családtagjait is sújtja a vagyonzár, fia autóját például az utcáról szállították el.

A volt fideszes politikus ügyvédje szerint törvénytelen az intézkedés, hiszen ellenőrizhető, hogy Völner bankszámlájára korábban beérkezett parlamenti fizetése nem bűnös vagyon.

Bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala a korrupcióval meggyanúsított Völner Pál volt államtitkárnál és családjánál – értesült a 24.hu.

A hatóság eljárása a cégközlönyben június végén megjelent végzéséből derült ki, akkor ugyanis zár alá vették a volt fideszes állami vezető fiának cégét, a Tagba Kft-t. A 24.hu ezután kereste meg az előző kormányban még vezető posztot betöltő politikust ügyvédjén keresztül.

Völner Pál elismerte a vagyonzár tényét.

Közölte:

Történelemkönyvekben fordul elő olyan, hogy családtagokat büntettek meg, ítélet nélkül.

Mint mondta, családjának minden vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, ám ezt nem vizsgálták. Elmondta azt is, családja vagyonzárral érintett tagjai jogorvoslatot kértek, ahogyan ő is, mivel olyan vagyonelemekről is szó van, amelyek jóval a gyanúsításban szereplő elkövetési időszak előtt kerültek a tulajdonukba. Például a vele nem egy háztartásban élő fiának autóját is trélerrel szállították el. Hozzátette, érthetetlen, hogy az ügyben semmilyen módon nem érintett gyerekei miért nem használhatják a saját autójukat.

Papp Gábor, a 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított volt államtitkár védője elmondta, felülbírálati indítvánnyal élt az intézkedéssel szemben. Közölte, a vagyonvisszaszerzési hivatal határozata semmilyen indoklást nem tartalmazott, noha a hivatalnak több hónap állt rendelkezésére, hogy a tényeket tisztázza.  Ezt nem tette meg, tehát az ilyen szigorú és széleskörű vagyonzár álláspontja szerint amúgy is törvénytelen, mivel könnyedén ellenőrizhető, hogy Völner Pál zárolt bankszámláján milyen eredetű pénz van. Arra utalták ugyanis a parlamenti fizetését, ami nem bűnös eredetű vagyon. Mint mondta, az eljárásnak nem lehet amúgy sem célja, hogy törvénytelenül megnyomorítsa a gyanúsított családját.

Völner Pált tavaly decemberben hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsította meg az ügyészség. Mentelmi jogát az év végén kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész, aki beadványában azt írta, hogy a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, lényegében fizetésként, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el Schadl Györgytől, a végrehajtói kar elnökétől, aki tavaly november óta letartóztatásban van.

A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke összesen 83 millió forintot adott át az államtitkárnak a többi között azért, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég. Schadl az ügyészség szerint még több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Az  Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkáraként Völner meggyanúsítása után azonnal lemondott. Akkor azt közölte, nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, de vállalja az ügy politikai következményeit. A politikust még decemberben gyanúsítottként hallgatták ki, miután házkutatást is tartottak nyergesújfalui otthonában. Völner Pál vallomást is tett, és következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. A történtek után a politikust már nem indította a Fidesz az áprilisi országgyűlési választáson, államtitkárként a korábban szintén e posztot betöltő Répássy Róbert váltotta.- írta a 24.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató