2022. szeptember 25. - Eufrozina, Kende
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Demkó Attila: Elképesztően hanyag az orosz hadsereg

A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukránok mostani ellentámadásának gyorsasága elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje. 

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, a Facebookon írt a legfrissebb ukrajnai háborús fejleményekről.

„Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki mélységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik, semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje. 

Pár hete valaki kérdezte, hogy  mi a tüzérségi klopfoló ellenszere. Nos, ha egy frontszakaszt elhanyagolnak, azt az ellenség észreveszi, és át tudja törni és manőverezni tud, azzal az orosz tüzérség jóval kevesebbet tud kezdeni. A manőver az ellenszer – de nem gondoltam volna, hogy ilyen sebességű tud lenni az ukrán hadsereg.

Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve – tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni – de alig látni ilyen videót orosz oldalról –, talán kettőt láttam a liszicsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki. 

Egyes orosz milbloggerek forgatókönyve arról, hogy majd bekerítik a betört ukrán csoportosítást, túlerőt feltételez, de nem látni, hol van ekkora orosz tartalék. Ha van is, sokkal jobb helyzetben sem tudták (Mariupolt kivéve) komoly katlanba zárni az ukránokat.”

Demkó arról is írt: „Állítólag a visszavonuló erők Limannal harcolnak. Mások szerint az ukránok bevették Limant. Ha igaz, érik az egyik legnagyobb orosz siker, Izium feladása.. Egy óriási orosz vereség rajzolódik ki, hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel napok alatt.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató