2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Makizaj mozgalmát pénzelő szervezet: Nem avatkoztunk bele a választásba

„Hagymázas összeesküvés-elméletnek” nevezte az Action for Democracy nevű NGO „a kormánymédia” azon híreit, amelyek szerint „a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nyújtott támogatásukkal beavatkoztak a magyarországi választásba” – adta hírül hétfőn a HVG.

„Pártoktól és választásoktól függetlenül”

A portál szerint a szervezet hétfői közleményében azt írta, hogy stratégiájukat és tevékenységüket „kizárólag a demokratikus eszmék és elvek iránti elkötelezettség vezérli.

Nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezettől függetlenül dolgozunk, sok más globális szinten működő alapítványhoz és szervezethez hasonlóan”.
Márki-Zay: Még június közepén is érkezett több százmillió forintos támogatás.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Márki-Zay Péter a Magyar Hang egyik podcastjában közötle, hogy személyesen ő készítette el a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányelszámolását. A politikus még arra is kitért, hogy olyan dolgok is nehezítették az összesítést, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból.”

Az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány a politikus szerint egy tételben küldte ezt az összeget, de Márki-Zay azt állította, korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sok donor adta össze. Azt is mondta, nem hiszi, hogy Soros György adományozott volna pénzt nekik. Erről bővebben itt és itt írtunk. 

A HVG rámutat: az Action for Democracy visszautasított minden olyan vádat, „amely a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos”.

„Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban” – idézi a szervezetet a portál.

Hozzáteszik: az Action for Democracy azt írta, tanácsadói testületük tagjai személyesen adnak „stratégiai jellegű és nem operatív tanácsokat”, továbbá „nem részei az Action for Democracy napi döntéshozatali és támogatási folyamatának, és nem ismerik részleteiben a célországainkban végzett támogató tevékenységünket.” Kiemelték: sem Mark Malloch-Brown, sem Jami Miscik nem vett részt a szervezet munkájában, nem voltak soha a szervezet tanácsadó testületének tagjai.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató