2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Újabb pénzeket vontak el Iványi Gábor kamuegyházától

Újabb 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) Maruzsa Zoltán államtitkár, írja a Jelen.


A választások után a jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltánnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis a gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak. Azt kérte, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig” a Belügyminisztérium biztosítsa.

Maruzsa erre azt válaszolta, hogy a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása. Az eseti mentesítés nem azt jelenti, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit.Az államtitkár azt is írta, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó biztosítja. Ha nem elég az állami támogatás, akkor tandíj beszedésével vagy más módon biztosítsa az intézmény zavartalan működését.

Fülöp Attila - Maruzsával ellentétben - jóváhagyta a MET kérelmét. Ennek ellenére újabb 80 millió forintot vontak el az egyháztól, ami veszélyezteti az intézmények működését. A dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült és az iskolákban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató