2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hat arab ország perre menne a Netflix ellen az LMBTQ tartalmak miatt

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács államai Szaúd-Arábia vezetésével azzal fenyegetőznek, hogy pert indítanak a streamingóriás Netflix ellen. Az ok pedig az “iszlámhoz nem méltó tartalom” közvetítése. A közösen kiadott nyilatkozat egy nagyszabású közösségimédia-kampány után érkezett, amelyben a platformot homoszexualitás propagálásával vádolták meg.



Az öbölmenti országok (Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia) nem nevezték meg, pontosan mely műsorokra gondolnak. Annyit nyilatkoztak, hogy a Netflix egyes programjai az iszlám és az öbölmenti országok törvényeinek nem felelnek meg, és hogy ezek között több, gyerekeknek szánt műsor is van.

A nyilatkozat szerint figyelni fogják a Netflix által közvetített tartalmakat, és ha továbbra is szolgáltatnak olyan műsort, amely nem felel meg az arab országok törvényeinek, akkor jogi lépéseket fognak tenni. Az iszlám vallású országokban a homoszexualitás bűncselekménynek minősül, gyakran üldözik az LMBTQ-közösséget, az LMBTQ-nak vélt tartalmakat cenzúrázzák.

Kedden a szaúdi állami televízió egyik riportjában Netflix-ellenes állítások hangzottak el, a hangalámondás szerint “Fizessen elő a Netflixre, és cserébe a gyermeke olyan erkölcstelen jeleneteket fog látni, mint ez; igen, olyan jeleneteket, amelyek a homoszexualitást népszerűsítik a gyermekek körében.” A háttérben a Jurassic World: Krétakori tábor című animációs sorozatból volt látható egy elhomályosított kép, melyen két azonos nemű szereplő csókolja meg egymást. Ugyanezért a magyar médihatóság is vizsgálatot indított a Netflix ellen nemrégiben.

Nem sokkal a közös nyilatkozatot követően Egyiptom is bejelentette, hogy ellenőrizni kívánja a streamingszolgáltatókat, nem csak a Netflixet, de a többit is.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen jogi lépéseket terveznek az arab országok, a Netflix pedig még nem válaszolt újságírói megkeresésekre. A sreamingszolgáltató korábban is eleget tett már egyes országos cenzúrakéréseinek. Rijád felszólítására például eltávolította a Patriot Act with Hasan Minhaj című politikai szatíraműsor egyik epizódját, melyben Szaúd-Arábiával viccelődtek.

Hollywoodi stúdióknál egyébként nem szokatlan, hogy megvágnak filmeket az egyes kormányok kérésére, eltávolítva olyan jeleneteket vagy szereplőket, amelyek “sértik” a helyi szabályokat vagy kultúrát. Így például Kína és az arab országok kéréseit is teljesítették már. Az utóbbi időben azonban egyre több stúdió tagadja meg az ilyen irányú követeléseket, a Disney például idén több alkalommal is elhatárolódott attól, hogy kivágja az LMBTQ-tartalmat a filmjeiből, inkább hagyja, hogy betiltsák az adott országban.

Júniusban például még a legliberálisabbnak tartott Egyesült Arab Emírségek is betiltotta a Lightyear című film forgalmazását, ugyancsak egy azonos nemű csók miatt. Az országban mind gyakrabban cenzúrázzák az LMBTQ-tartalmakat, még az Amazon termékkeresőjében sem lehet ilyen témájú keresést indítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató