2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megszólalt a botmixeres: A Fidesz által elfogadott szigorítás sok-sok nőt fog megnyomorítani lelkileg

Cseh Katalin kommentálta az új abortusz-rendeletet is.

A momentumos képviselő szerint a jogszabálymódosítás „azt az érzést kelti a terhes nőben, hogy bűnt követ el”.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is reagált a Magyar Közlönyben megjelent abortuszrendelet módosításra. Mint írta, „Pintér Sándorral ellentétben én dolgoztam szülész-nőgyógyászként”. „Kaptam is a kormánypropagandától érte eleget, mintha ez valami bűncselekmény lenne” – idézte fel. „Kevés csodálatosabb érzés van annál, amikor egy baba megszületésénél jelen lehetünk orvosként.

De azt is tudom, hogy abortuszra nem hobbiból érkeznek az emberek”

– tette hozzá a baloldali politikus.

„Sokáig ható trauma”

„Ezek az emberek nők, akik tudják, hogy súlyos beteg lenne a megszületendő gyerekük. Lányok, akik testileg-lelkileg sincsenek készen a szülésre. Olyan nők, akik szegénység, saját vagy a párjuk betegsége vagy egyéb családi okok miatt nem állnak készen arra, hogy anyák legyenek. Vagy anyák, akik nem akarnak több gyereket” – sorolta az okokat Cseh, majd hozzátette, hogy „sosem tapasztaltam, hogy ez bárkinek könnyű döntés lett volna, (...) sokáig ható trauma ez a legtöbbeknek. Mégis: az ő döntésük”.

Cseh Katalin úgy véli a mai jogszabály-módosításról, amellyel kötelezővé tennék, hogy abortusz előtt az anya meghallgassa az embrió szívhangját, „nem kevesebb terhességmegszakításhoz, hanem több lelki sérült emberhez vezet”.

„Azt az érzést kelti a terhes nőben, hogy bűnt követ el”

– szögezte le.

„Megfelelőek voltak az abortuszszabályok”

Cseh kitért arra is, hogy a magyar abortuszszabályok – amelyek a terhesség 12. hetéig engedik az abortuszt egészségügyi probléma, várható fogyatékosság és rendellenesség vagy súlyos válsághelyzet esetén – „megfelelőek voltak”.

„A Fidesz által elfogadott szigorítás sok-sok nőt fog megnyomorítani lelkileg, akiknek segítségre, és nem a bűntudat-érzés növelésére van szükségük” – zárta bejegyzését Cseh Katalin.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató