2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Milliókat nyelt el Gyöngyösi lakástámogatása

Több parlamenti ciklusban is igényelt lakhatási támogatást Gyöngyösi Márton, noha a politikus mindössze 17 kilométerre él az Országgyűlés épületétől. A bérlés indokolatlanságát 2014-ben maga Gyöngyösi is elismerte, 2018-ban mégis újra élt a támogatás lehetőségével.

Talán saját pozitív tapasztalatait kívánja másoknak is átadni a Jobbik azzal, hogy mostanában lakhatási támogatást szorgalmaz.

Gyöngyösi Márton (képünkön), a párt jelenlegi elnöke ugyanis több ízben is élt az Országgyűlés által biztosított lakástámogatással, dacára annak, hogy a Parlamenttől mindössze 17 kilométerre fekvő Nagykovácsiban él.

A vagyonnyilatkozata szerint a 2010 óta tulajdonosa a fővárosi agglomerációban található településen lévő ingatlannak, ennek ellenére 2014-ben és 2018-ban is igénybe vett egy olyan lakhatási támogatást az Országgyűléstől, melyet alapvetően azok a képviselők kérhetnek, akik jóval távolabb élnek Budapesttől.

 Az Országgyűlés sajtóirodája lapunkat arról tájékoztatta, hogy Gyöngyösi Márton 2014 januárja és áprilisa között havonta közel kétszázezer forint lakhatási támogatásban részesült, míg 2018 novemberétől 2019. június végéig – amikor Gyöngyösi EP-képviselő lett – ez az összeg havonta már 286 ezer forint volt.

A Jobbik akkori frakcióvezetőjeként a politikus ezek szerint hat hónap alatt összesen 1,7 millió forintnyi lakhatási támogatásban részesült úgy, hogy a főváros közvetlen szomszédságában volt lakása.
Az Origo.hu már 2014-ben megkérdezte Gyöngyösit, miért tartott igényt lakásra, mire a politikus – aki egyébként közgazdaságtant tanult és adótanácsadóként is dolgozott – úgy reagált, „meglepődött, hogy ő is a lakásigénylők között van”. Azt mondta, emlékszik rá, hogy „jogi bikkfanyelven, bonyolultan megfogalmazott mondatokban tették fel a kérdéseket arról, kér-e szállodát, kér-e lakást, vagy mindkettőről lemond, és ő 99,99 százalékig biztos abban, hogy ez utóbbinál ikszelt”.

Miért kellene nekem lakás, ha Nagykovácsiban lakom?

 – tette fel a kérdést.

Talán a fentiek miatt a 2014–2018 közötti parlamenti ciklusban a politikus végül nem élt az Országgyűlés biztosította lehetőséggel, ám az Origo.hu ugyanebben a cikkében kitért arra is, hogy „az új országgyűlési törvény értelmében a képviselők ebben a parlamenti ciklusban [2014–2018 – a szerk.] már nem kapnak lakhatási támogatást. Helyette az Országgyűlés Hivatala biztosít számukra budapesti lakást vagy szállást, ami lehet az Országgyűlés tulajdonában lévő lakás, bérelt lakás vagy szálloda.”

Gyöngyösi Márton tehát 2014 első négy hónapjában kapott lakhatási támogatást, majd négy év kihagyás után, 2018 novemberétől ismét él a havonta 286 ezer forintot jelentő lehetőséggel, noha vagyonnyilatkozata alapján a tulajdonában lévő ingatlan máig Nagykovácsiban található. A képviselők egyébként üzemanyag-költségtérítésre is jogosultak.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató