2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A balkáni országok arra kérték Erdogant, hogy beszéljen Putyinnal a gázszállításról

A balkáni országok vezetői arra kérték Tayyip Erdogan török ​​elnököt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfővel soron következő találkozóján vitassa meg az országaik gázellátását a téli problémák elkerülése érdekében – írja a Haberler.com.

Erdogan a múlt héten a balkáni országokban tett körutat. Ezen a héten Putyin meghívására részt vesz az SCO szamarkandi csúcstalálkozóján , ahol a tervek szerint a két ország vezetői tárgyalnak.

Vahit Kirishchi, a földművelésügyi miniszter a török ​​delegáció bosznia-hercegovinai, szerbiai és horvátországi látogatásáról beszélt.
 
"Mindhárom ország elnöke és miniszterelnöke, valamint a tárgyalópartneri szinten lévő miniszterek javaslata a következő volt:

"Ön a következő (ezen) héten a sanghaji csúcson lesz. Kérem, adja át Putyinnak. Jó kapcsolatai vannak Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán elnökével, kérem, hogy ne csökkentsék sem a fűtőolajunkat, sem az általuk szállított gázt a következő télen” – mondta a miniszter.
 
A nyugati országok növekvő energiaárakkal és az infláció megugrásával szembesülnek a Moszkvával szembeni szankciók és az orosz üzemanyag elhagyásának politikája miatt. Az energiahordozók – elsősorban a gáz – drágulásával összefüggésben az európai ipar nagymértékben elvesztette versenyelőnyeit, ami a gazdaság más ágazatait is érintette. Emellett az Egyesült Államok és az európai országok évtizedek óta rekord inflációval néznek szembe. Szeptember elején a Gazprom arról számolt be, hogy a korábban három napra tervezett karbantartás miatt leállított Északi Áramlat az egyetlen működő Trent 60-as turbina olajszivárgása miatt nem tudja folytatni működését.A hír után a gáz ára átlépte a 2700 dolláros határt. ezer köbméterenként, egy héttel később pedig átlépték a 3500 dolláros küszöböt, megközelítve a történelmi maximumot, 3892 dollárt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató