2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bloomberg: Az EU támogatja a Magyarországnak szánt támogatások csökkentését

Az Európai Bizottság döntése vasárnapra várható, mondja egy tisztviselő a Bloomberg szerint.



Az Európai Unió végrehajtó szerve azt tervezi, hogy a Magyarországon "elterjedt korrupcióval" kapcsolatos aggodalmak miatt javasolja Orbán Viktor miniszterelnök kormányának finanszírozásának csökkentését - közölték magas rangú uniós tisztviselők.

Az Európai Bizottság vasárnap tervezi hivatalossá tenni értékelését - közölték a tisztségviselők, akik nevük elhallgatását kérték, mert az álláspontot hivatalosan még nem véglegesítették. Az uniós kormányok ezt követően három hónapon belül hozzák meg a végleges döntést, és a tagállamok minősített többségére lesz szükség ahhoz, hogy a végrehajtó testület javaslata hatályba lépjen.

Magyarország az első olyan ország, amely ellen vizsgálatot indítottak az új szabályok alapján, amelyek lehetővé teszik az EU számára, hogy megbüntesse a pénzügyi érdekeit aláásó tagországokat. A bizottság hónapok óta vizsgálja, hogy Orbán Viktor több mint egy évtizedes hatalomra kerülése alatt mennyire erodálódott a jogállamiság - írja a lap.

Az Orbán-kabinet, amely a vizsgálat kimeneteléig elveszítette a blokk finanszírozásához való hozzáférést, azt reméli, hogy 2027-ig több mint 40 milliárd euró (40 milliárd dollár) uniós finanszírozást tud lehívni. A közelmúltban felajánlotta egy korrupcióellenes ügynökség felállítását és számos törvény módosítását, többek között a közbeszerzésekről szóló törvények módosítását, hogy eloszlassa az EU végrehajtó testületének aggályait.

Az egyik tisztviselő szerint a bizottság azt tervezi, hogy azt javasolja az uniós vezetőknek, hogy adjanak időt Orbánnak, hogy teljesítse a korrupció visszaszorítására tett ígéreteit. Magyarországnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy az uniós végrehajtó testület ajánlásai alapján cselekedjen, de ez a határidő legfeljebb három hónappal meghosszabbítható - írják.



Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató