2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ursula sárga-kék ruhában üvölti: szlává ukrajinyi!

Az Európai Parlamentben szólal fel a kontinens hóhéra.

ÉLŐ adás katt ide!

Ursula von der Leyen sárga-kékben
 
Harmadik alkalommal mond évértékelő beszédet az Európai Parlament előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ez azonban az első alkalom az ukrajnai háború kitörése után. Az elnök szolidaritása jeléül az ukrán zászló kék-sárga színeiben szólal fel az Európai Parlament strasbourgi plenáris üléstermében, az esemény díszvendége pedig Olena Zelenszkaja, az ukrán államfő felesége.

A kék-sárga szettel egyébként nincs egyedül VDL, a bizottság és a parlament több női tagja is ezeket a színeket választotta.

Büszkék lehetünk

Az Európai Parlament az unió helyzetét sosem tárgyalta meg háborús helyzetben - idézi fel Ursula von der Leyen beszéde kezdetén azt a februári reggelt, amikor az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát, és az azóta eltelt több mint féléves időszakot, amikor az európaiak segítséget nyújtottak az ukránok számára.

15 éve a pénzügyi válság során évekbe telt, hogy megtaláljuk a tartós megoldásokat, egy évtizeddel később csupán hetekbe telt, hogy reagáljuk. Most viszont a válaszunk egységes, elkötelezett és azonnali volt, erre büszkék lehetünk - fogalmaz.

Sok forog kockán
 
A megélhetési válság azonban próbára teszi Európát, sok forog kockán. Ez nem csupán Ukrajna, hanem a gazdaságunk, az értékeink, a jövőnk ellen indított háború - fogalmaz.

Az autokráciáról beszélünk, ami szemben áll a demokráciával - folytatja, bízva abban, hogy Putyin és rendszere elbukik, Európa pedig felemelkedik.

Ma a bátorságnak neve van: ez a név Ukrajna. Az arca is van, ami az ukrán férfiak és nők arca, akik szembeszállnak az orosz agresszióval - mondja a bizottsági elnök.

Ukrajna bátorsága

Von der Leyen üvöltötte:

SZLAVA UKRAJINYI!


 Olena Zelenszkájához szól, aki most itt ül az ülésteremben: óriási bátorságra volt szükség, de önök megtalálták ezt a bátorságot. Az ukrán nép küzd utcáról utcára, és most azt látjuk, hogy ez kifizetődik.

Ukrajna azért olyan erős, mert önök bátorságot adtak egy egész nemzetnek - fogalmaz, és köszönetet mond Ukrajnának.

"A szankciókból nem engedünk"
 
Azt is kiemeli: az első naptól Ukrajna mellett állt Európa, és erős szankciókat hoztak, aminek a következtében az orosz pénzügyi rendszer a túlélésért küzd, az orosz ipar pedig térdre zuhant. A Kreml térdre kényszerült szerinte, szerinte ez is mutatja, hogy következetesen folytatni kell a szankciós politikákat.

Több mint 90 millió eurót nyújtottak pénzben a katonai támogatáson kívül, és hosszú távban gondolkodnak.

Az ukrán szülők úgy küldik a gyerekeket, hogy nem tudják, viszontlátják-e őket - idézi fel azt, amit az ukrán elnökasszony mondott neki. Ezért is 100 millió euróval támogatják az iskolák újraépítését.

Más támogatásról is beszél, például az ukrán villamosenergia-rendszer csatlakoztatásáról, a vámmentes kereskedelem kiterjesztéséről. Tervük azt, hogy az európai roamingrendszert kiterjesszék Ukrajnára is - jelenti be.

Extraprofitadó az energiacégekre
 
Hallgatnunk kellett volna azokra, akik ismerik Putyint, a meggyilkolt újságírókat, a grúz ellenzéket, akik azt mondják: Putyin nem fog megállni - folytatja Von der Leyen.

Kiemeli: meg kell szabadulnunk az orosz fosszilis energiától való függőségtől. Ennek keretében 84 százalékos a földgáztárolók telítettsége, de ez nem elég, diverzifikálni kell a beszerzéseket.

Tavaly még az orosz földgáz adta az import 40 százalékát, ma ez csak 9 százalék - teszi hozzá, kiemelve, az oroszok manipulálják a piacot: inkább elégetik a gázt, csak ne kelljen Európába küldeni.

Sokan aggódnak, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat, de sokan alkalmazkodnak, például azok a gyárak, amelyek olyan időpontra tették át a munkaidőt, amikor hatékonyabban tudnak energiát felhasználni.

Ilyen lépést vár el a tagállamoktól is - idézi fel a múlt héten bejelentett javaslatokat.

Ehhez támogatást vár el a kkv-k vagy a rászoruló családok számára. Ennek érdekében a bevétel maximalizálását, az energiacégek most keletkező extraprofitjának megadóztatását javasolja, és ársapkát az energiahordozók árára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató